Categorie
Publiciteit

Dé 6 mislukte media-optredens van 2017

Soms kun je er bijna niet naar kijken vanwege de ongemakkelijkheid: iemand die tijdens een media-optreden zo stuntelt, dat een geheim luikje in de grond de enige uitweg lijkt. Dat luikje is er niet, dus valt diegene stil, verzuurt zijn gezicht tot dat van een boer met kiespijn of vraagt het ‘slachtoffer’ om het interview te stoppen. Het leed is dan meestal al geschied. En in het huidige socialmedia-tijdperk blijft de blunder vaak ook nog een tijdje rondzingen. Hoe kun je dit als pr-professional voorkomen? In dit artikel de mislukte media-optredens van 2017 én tips om met zulke situaties om te gaan.

Ze zijn ergens ook vermakelijk, maar er valt vooral lering uit te trekken. De hoofdpersonen nemen het namelijk niet zo nauw met de mores van de media. En natuurlijk, de vragenstellers maken het de ondervraagden ook niet makkelijk, maar een gedegen voorbereiding van het media-optreden had imagoschade kunnen voorkomen. Want daar is in veel gevallen sprake van. Soms laat zelfs een aftreden niet lang op zich wachten.

1. Categorie politiek: minister Hennis-Plasschaert bij RTL Nieuws
Misschien wel het meest opzienbarende interview van het jaar. Minister Hennis-Plasschaert van Defensie ligt zwaar onder vuur vanwege een dodelijk ongeval met twee Nederlandse militairen in Mali. Eind september concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport dat defensie ernstig tekort is geschoten in de veiligheid van uitgezonden militairen. Hennis zou in juni al op de hoogte zijn geweest van de conclusies van de OVV, maar neemt na de presentatie van het rapport pas aanvullende veiligheidsmaatregelen.

RTL Nieuws-verslaggever Siebe Sietsma wil vervolgens van Hennis weten of ze vindt dat de omgekomen militairen in Mali onder veilige omstandigheden aan het werk waren. Dat levert dit gesprek op, dat Sietsma later op Twitter plaatst: Lees en kijk verder bij Frankwatching.