Categorie
Corporate Communicatie

7 tips van een oud-journalist om te scoren in komkommertijd

‘Tja, het is weer komkommertijd.’ Wie tijdens de zomermaanden rond vergadertijd over een willekeurige nieuwsredactie loopt, wordt met dit cliché om de oren geslagen. Journalisten zijn veroordeeld tot het tikken van ‘luchtige stukjes’, omdat de politiek en het bedrijfsleven een tandje terugschakelen. In die nieuwsluwe periode schuilen voor de communicatie- en pr-professional juist kansen, want ‘de kolommen moeten toch gevuld worden’. Maar hoe benut je die?

Het oude en vertrouwde persbericht
Het meest praktische middel is nog altijd het oude en vertrouwde persbericht. Natuurlijk, er bestaan nog journalisten die een belrondje maken door hun balboekje, om bij bronnen te polsen of bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs of de vakbeweging iets  vermeldenswaardigs gaande is. En zeker, er zijn ook nog journalisten die eigen nieuws maken aan de hand van uitgebreid onderzoek. Maar wat praktisch elke journalist doet aan het begin van de werkdag is een lijst nieuwssites doorspitten en een blik werpen op de persberichten die binnenkomen in de mailbox.

Omdat het nieuws zich minder aandient, is een redactiechef of journalist tijdens de komkommertijd eerder geneigd een persbericht ‘op te pakken’ voor een krantenartikel, een radio- of tv-item. Maar let op: bij de kleinste irritatie of afleiding belandt het net zo makkelijk weer in de digitale prullenbak. Dat heeft allereerst te maken met de stortvloed aan persberichten die dagelijks op een redactie binnenstroomt (en de steeds krapper wordende bezetting, waardoor er minder ogen beschikbaar zijn om ze allemaal te scannen).

De mailbox van de economieredactie van Trouw bijvoorbeeld, enig idee hoeveel persberichten daar per dag in belanden? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit er al gauw zeventig tot tachtig zijn. Met een beetje mazzel overleven er vijf de eerste schifting. En hoogstens een tot drie daarvan worden verwerkt in een artikel.

Raak door dit geringe percentage niet ontmoedigd, maar zorg er met de volgende regels voor dat (het aanbieden van) je persbericht tot in de puntjes in orde is.

Lees verder bij Communicatieonline.nl