Categorie
Publiciteit

Bye bye Black Friday: deze merken zwemmen tegen de stroom in

Black Friday, misschien inmiddels wel de wildste shopdag van het jaar, is voorbij. Traditioneel verwijst Black Friday naar de vrijdag na Thanksgiving, en geeft in de VS het startsein voor de kerstinkopen. In Nederland vertaalt het zich vooral naar bizar hoge kortingen en dus ongekende drukte bij veel (web)winkels. Maar er zijn ook tegengeluiden.

Deze organisaties boden op ludieke wijze een tegengeluid aan de koopgekte rondom Black Friday van het afgelopen weekend:

Greenpeace

Volgens Greenpeace hebben deze zogenaamde ‘koophorrordagen’, waarin retailers hoge kortingen geven, een grote impact op het klimaat. Daarom roept de organisatie dit jaar de dag na Black Friday uit tot ‘Zero Saturday’. Een dag die Nederland moet stimuleren niets te kopen.

Patagonia

Outdoormerk Patagonia staat bekend om zijn anti-Black-Friday-activisme. Al in 2011 adverteerde het merk rond deze tijd van het jaar met een poster met daarop de tekst: “Koop deze jas niet“. Hiermee wilde het merk aandacht vragen voor het repareren van kapotte kleding om er zo langer gebruik van te maken, in plaats van nieuwe spullen te kopen.

Koop deze jas niet - campagne Patagonia

Dit jaar roepen ze op een donatie te doen via hun platform Patagonia Action Works. Dit platform ondersteunt klimaatactivisme door mensen te verbinden met plaatselijke milieuorganisaties in Nederland, Europa en in Noord-Amerika. Iedere donatie die wordt gedaan, doen zij ook. Vanaf Black Friday tot het einde van het jaar matchen zij alle donaties tot ze het maximale bedrag hebben bereikt van 10 miljoen dollar.

Lees verder op Frankwatching.com