Categorie
Campagnes | Publiciteit

5 rampzalige #Fails in marketing

Het zijn vaak goed bedoelde marketingcampagnes, maar door een pijnlijke link met een gebeurtenis haakt het publiek af. De Wolven zet een aantal pr-missers op een rij.  

Lugubere oproep Malaysia Airlines (tot 2 keer toe)
‘Wil je ergens naartoe, maar weet je niet waarheen?’ Laat Malaysia Airlines weten met de hashtag #keepflying. Gezien de gebeurtenissen in 2014 een opvallende oproep van de vliegtuigmaatschappij. De tweet kwam in navolging op een andere marketingblunder. In september riep Malaysia Airlines nog op om na te denken over je bucketlist. Oftewel wat reizigers nog wilden doen voor hun dood…

Volgens een woordvoerder wilde Malaysia Airlines niemand beledigen en was de tweet bedoeld om mensen te inspireren.

Vuilniszak zorgt voor commotie
Een camera verpakt in een vuilniszak, hangend aan een paal op een perron van Leiden Centraal. Verdachte pakketjes op openbare plekken doen het in de huidige tijdgeest niet goed. Het treinverkeer werd stilgelegd, de Explosieven Opruimingsdienst werd ingeschakeld en de politie stuurde een signalement van de dader de wereld in. Het bleek een reclamestunt van een van de bureaus die werken voor de NS. Echter wist het vervoersbedrijf zelf niks van de actie af.

De stunt is ‘intern opgelost’. Helaas weten we daardoor dus niet wie achter de actie zat en wat de bedoeling van de verborgen camera was…

Explosief
Dat verwijzingen naar rampen ook tientallen jaren later nog tot commotie kunnen leiden, blijkt uit de reacties op een social media post van kledingwinkelketen American Apparel. Om ‘Fourth of July’ te vieren plaatste het bedrijf vorig jaar een ‘vuurwerkfoto’ op Tumblr. Het bleek echter een beeld van een van de ergste ruimtevaartrampen in de geschiedenis te zijn: een ontploffende Space Shuttle Challenger. Bij het ongeluk in 1986 kwamen zeven astronauten om het leven.

American Apparel excuseerde zich voor de post. Het was een ongelukkige fout van een medewerker van het internationale socialmediateam, die na de tragedie was geboren en geen weet van de ramp had.

Stormachtige reacties op makelaarskantoor
Met een ludieke verwijzing naar omvallende bomen wilde een Amsterdamse makelaar zichzelf op de kaart zetten. Velen zagen de humor van de folder met de tekst ‘Wij zijn wel stevig geworteld in Amsterdam’ niet in. Vooral omdat er als gevolg van de storm een jonge toeriste in de stad onder een boom was terechtgekomen en aan de gevolgen was overleden.

De eigenaar van het kantoor betreurde de dood van het meisje, maar benadrukte dat de campagne er niks mee te maken had. Overigens vond hij het wel prima dat de link werd gelegd, het leverde hem veel publiciteit op.

Veerkrachtige Malala prijst matrassen aan
Een Indiase matrassenfabrikant kwam met een bijzondere advertentiestunt op de proppen om de veerkrachtigheid van zijn product te promoten. In een cartoon is te zien hoe Malala in het gezicht wordt geschoten door de Taliban, neervalt op een matras dat haar weer naar boven katapulteert om een award te ontvangen.

Het bureau pleitte juist zorgvuldig voor het dappere meisje te hebben gekozen. De campagne moest een eerbetoon zijn vanwege van haar kracht en doorzettingsvermogen.