Categorie
Content creatie

Zo geef je je creativiteit een boost

Je kunt niet altijd overstromen van de creatieve invallen. Hoe krijg je je brein toch zo ver, dat het weer aan de slag gaat?

Frisse lucht, associëren met post-its, een wijntje… Pogingen om je creatieve brein te stimuleren, maar je hersenen staan even stil. Of erger nog: je creativiteit is al een paar dagen volledig om zeep. Goed nieuws: met fantasie een vraag of probleem benaderen valt te stimuleren. In deze blog een paar praktische tips om je creativiteit een boost te geven.

Geen grenzen
Als kleuter verbeeldden we ons nog dat de zolder een geheime plek was met waardevolle schatten. Helaas leggen we ons als volwassene beperkingen op omdat we voor elk gek idee, zoals een vliegende auto, een tegenargument kunnen bedenken. Juist door extreme hersenspinsels toe te laten vormen zich nieuwe inzichten. Laat dus alle remmingen los en vermijd bij je volgende creatieve sessie de volgende barrières:

 • Je eigen oordeel (Ja maar…? Wat als…? Hoe kan…?)
 • Gêne en angst voor je ideeën
 • Ontmoedigende medewerkers (niet haalbaar, niet leuk, past niet, te duur)
 • Gebrek aan tijd (geef jezelf geen limiet i.v.m. een call of koffiedate)
 • Frustratie: accepteer doodlopende wegen. Oefening baart namelijk kunst.

Doe nieuwe inspiratie op
Er zijn manieren om je creatieve vaardigheden op te rekken, start in ieder geval met:

 • Het optekenen van je gedachten. Op de meest gekke plekken kun je ineens een ingeving krijgen. Als je dit niet vastlegt, ben je het zo weer vergeten. Probeer dus altijd direct een notitie te maken.
 • Het doorbreken van je routine. Bijvoorbeeld door een andere route te fietsen naar je werk of een ander vervoermiddel te nemen. Lees eens de favoriete blogs van je collega’s. Of ga naar een tentoonstelling waar je anders nooit heen zou gaan.
 • Het creëren van een inspirerende werkplek. Naast een sfeervolle inrichting kun je meer ideeënprikkels krijgen door een groot prikbord op te hangen waar iedereen zijn knipsels, foto’s en teksten kwijt kan. Doe inspiratie op bij Sander Koppelaars werkplekkenspeeltuin Launchdesk.

De juiste stemming
Het moment suprême is daar, jij gaat met een clubje brainstormen. Hoe creatief je ook bent of hoe inspirerend je omgeving ook is, het is lastig om de waan van de dag achter je te laten. Pas de volgende ijsbrekers toe voor nieuwe energie:

 • Jolige modus. Kijk een stukje van je favoriete stand-up comedian of luister samen naar elkaars guilty pleasures. Juich, klap, lach, zing, dans en trommel met handen en voeten mee. Ook leuk, ongepaste songs.
 • Gibberish. Durf jij jezelf helemaal los te gooien? Spreek samen een minuut lang in de taal van kinderen, inclusief gekke bekken. Tip: het helpt als je je ogen erbij sluit.
 • Doe dom. Denk en doe alsof je heel dom bent. Vertel elkaar eerst de meest domme ideeën, stel de meest domme vragen en geef de meest domme antwoorden.
 • Korte meditatiesessie: je kunt al binnen drie minuten tot rust komen en met nieuwe energie aan de slag. Goede apps hiervoor zijn: Stop, Breathe & Think en VGZ Mindfulness coach.

Er zijn natuurlijk oneindig veel mogelijkheden om onze hersenen soepeler te maken. Maar we houden ons aan een belangrijke regel: te veel informatie werkt averechts. Ter afsluiting nog een aantal creativiteitsbevorderende prikkels: