Categorie
Blog

Bedrijven, laat zien wat je waard bent. Juist nu! (3 vuistregels)

Was je al serieus bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en doe je dat nu, in tijden van crisis, ook? Laat dat vooral zien!

Communicatie behoort niet voor niets tot de vitale beroepen. Juist in tijden van crisis is heldere en sterke communicatie hard nodig om rust te brengen, duidelijkheid te geven, maar zeker ook om te laten zien wat je waard bent. Nu is het nodig om zichtbaar te zijn, maar ook als de wereld straks weer begint te draaien. Juist dan is het goed om je toegevoegde waarde als bedrijf duidelijk te maken, in een veranderde wereld. 

In deze hectische tijden staan organisaties hier nog niet altijd bij stil. Ze zijn nog niet bezig met de toekomst of ze vinden het niet netjes om te vertellen wat ze voor goede acties optuigen. Toch is dit niet nodig, want als je de media raadpleegt zie je naast al het ernstige nieuws ook juist veel positieve en mooie verhalen.

Mensen hebben hier behoefte aan. Sterker nog, mensen verwachten van je dat je je verantwoordelijkheid neemt in crisistijden. Medewerkers willen trots zijn op hun werkgever. Klanten op hun leverancier. Laat daarom zien wat je doet. Want achteraf vertellen wat je allemaal voor goeds hebt gedaan is toch ook een beetje mosterd na de maaltijd. 

Dunne lijn

Maar hoe doe je dat op een sympathieke en oprechte manier? Het is immers een dunne lijn waarop je balanceert. Een deuk in je reputatie is snel opgelopen. Zo blijkt maar weer uit het inmiddels veel besproken voorbeeld van Rumag; met de verkoop van t-shirts voor het Rode Kruis. Deze actie leidde na een publicatie van Quote en een uitzending van Arjen Lubach tot veel ophef. 

En ook ‘onze’ BN-ers die gezamenlijk een lied opnamen werden beticht hun eigen belang voorop te stellen en de aandacht van bijvoorbeeld zorgmedewerkers af te leiden. Dat het ook anders kan laten veel bedrijven zien: zoals Rituals, die goodiebags uitdeelde aan zorgmedewerkers van Nederlandse ziekenhuizen en dit via Instagram communiceerde.

Of Jack Dorsey, de ceo van Twitter en Square. Hij doneert 1 miljard dollar uit zijn privé-vermogen voor de bestrijding van het coronavirus. Dat maakt hij (uiteraard) op Twitter bekend.

Waarom wordt de ene campagne omarmd en als sympathiek gezien en de ander afgebrand? Lees op Sprout onze blog verder waarin drie vuistregels worden besproken die je helpen met het laten zien van goede acties.