Categorie
Publiciteit

Goed nieuws: in de media scoren met positieve berichtgeving

Iedereen weet ‘t. Hoe meer doden, hoe dichterbij de ramp, hoe groter de impact en hoe groter de kans op voorpaginanieuws. Het zijn de regels van de journalistiek en nieuwsmakelij. Media draaien op tegenslag, rampspoed en sensatie, want daar zit een verhaal in. Maar hoe zit het eigenlijk met goed nieuws? Zitten media daar überhaupt op te wachten? En zo ja, bij welke media kun je hier als duurzame ondernemer mee terecht? Pr-bureau De Wolven deelt in dit artikel inside information en tips.

Voorkeur voor negativiteit

Als Trump zich elke dag netjes zou gedragen, dan is dat geen nieuws. Maar wanneer hij weer een misplaatste opmerking maakt (er zijn er genoeg van), of weer een rechtzaak aan zijn broek heeft hangen, dan is het nieuws. Het verspreidt zich als een olievlek. En ook hier geldt: hoe heftiger en negatiever, hoe groter de vlek.

En dat is niet gek, onze hersenen hebben een voorkeur voor slecht nieuws, ook wel negativity bias genoemd. Amerikaans onderzoek wijst uit dat een neiging tot zwartkijken evolutionair gezien voordeel heeft. De psychologen in dit onderzoek uit 2001 schrijven: ‘Wie de mogelijkheid van een positieve uitkomst negeert, zal later misschien spijt voelen omdat hij een kans op genot heeft gemist, maar er gebeurt waarschijnlijk niets ergs. Daarentegen: wie gevaar negeert (de mogelijkheid van een negatieve uitkomst) eindigt misschien wel kreupel of dood.’

Toch blijkt dat een derde van de Nederlandse bevolking het nieuws op radio of televisie met enige regelmaat uitzet omdat de berichtgeving (veel) te negatief is. Mensen werden er droevig van. Grote nieuwsmedia als NOS en Trouw speelden in op deze geluiden en brachten een tijdlang meer positief nieuws. Maar al snel stuitten zij op de vraag: bestaat goed nieuws eigenlijk wel? Wat voor de een positief is, zal wellicht niet als positief worden ervaren door de ander. Dus besloot de redactie van NOS na een jaar lang wekelijks een overzicht te hebben gemaakt met positief nieuws, dat dit niet meer hét antwoord was. Vanaf nu proberen ze daarom om in de dagelijkse berichtgeving het nieuws wat vaker van een andere kant te bekijken.

Constructieve journalistiek

Binnen de journalistiek vinden er dus veranderingen plaats en dit begint al bij de basis. Zo is de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim in Zwolle sinds 2016 op de leest van de constructieve journalistiek geschoeid. Constructieve journalistiek probeert de doelgroepen te betrekken bij het verhaal en het dilemma. Dit gebeurt door naast de traditionele vijf W’s (wie, wat, waar, wanneer en waarom), een zesde W te behandelen: ‘Wat nu?’. Het concentreert zich op de toekomst, op mogelijkheden, op kracht en groei. Harde cijfers zijn er nog niet, momenteel wordt op Windesheim onderzoek gedaan naar het effect van constructieve journalistiek. Het lijkt erop dat dit soort artikelen positiever worden ervaren en beter worden onthouden. Ook de betrokkenheid en interactie lijkt groter.

Positieve nieuwsmedia

Dus hoe kom je er als goed presterende, duurzame ondernemer met weinig rampen – en eigenlijk alleen maar goed nieuws – ook in de media? Bij wie moet je met je verhaal zijn?

Lang leve de opkomst van media die het slechte nieuws negeren en zich focussen op het positieve. Zij spelen in op het feit dat er ook sterke behoefte is aan meer optimistische (duurzame) geluiden.

Dus heb jij als ondernemer een positieve boodschap te vertellen dan is daar tegenwoordig ook ruimte voor. De Wolven zet een aantal belangrijke ‘good news’ media op een rij:

 1. Duurzaam bedrijfsleven
  Platform met duurzaam nieuws voor het bedrijfsleven. Met de allerlaatste nieuwtjes, achtergrondinformatie en filmpjes rondom duurzaamheid.
 1. Green matters
  Inspirerende internationale website over duurzaamheid en innovatie.
 1. Het nieuws van de vooruitgang
  Radioprogramma op Sublime FM. Opvallende berichten over innovatie, duurzaamheid, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen. Elk uur op het halve uur te horen op Sublime.
 1. Growthinkers
  Platform met onder andere ook podcasts die inspireren om bewuster te denken en te leven.
 1. The Optimist
  The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen, met als uitgangspunt optimisme.
 1. Het kan wel
  Website over duurzaamheid en gezond leven.
 1. Akward duckling
  Persoonlijke lifestyle blog over duurzaam en gezond leven
 1. BEDROCK
  Op BEDROCK vind je dagelijks informatie en inspiratie over een bewuste en gezonde levensstijl.
 1. Duurzaam Ondernemen
  Online Kenniscentrum op het gebied van duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
 1. Voor de wereld van morgen
  Voor de wereld van morgen is een initiatief van ASN Bank. Zij tonen projecten van duurzame ondernemers, inspirerende blogs en je kunt meedoen aan crowdfunding of de Wereldprijs.

Nu weet je bij wie je moet zijn, maar hoe breng je precies je boodschap onder de aandacht bij deze media? Lees het in een van onze vorige blogs: Jouw duurzame boodschap onder de aandacht bij de media.