digitalnative_dewolven
Categorie
Influencer marketing | Social media marketing

Hoe bereik je als ondernemer generatie ‘digital native’?

Let’s face it. Ontwikkelingen op het gebied van digital & social media gaan snel, razendsnel. Facebook is semi-out, Snapchat is hot, virtual reality staat op de stoep en alles moet click-through, fast en fresh zijn. De generatie digital natives ofwel Generation Z (mensen tussen de 16 en 25 die zijn opgegroeid met social en digital) heeft 24/7 volop keuze met betrekking tot (social) media en bepaalt zelf wat ze wanneer kijken. Dus hoe bereik jij als ondernemer deze kritische doelgroep?

Stap 1: Denk altijd online
Digital natives bezitten massaal een laptop, tablet en een smartphone en zijn hierdoor altijd online. Dat verandert hoe zij media gebruiken. De actualiteit wordt niet meer fysiek gevolgd via kranten, radio en televisie. Facebook fungeert nu voor generatie digital native als een gepersonaliseerde newsfeed. Voor een kwart is het zelfs de belangrijkste nieuwsbron (bron: 7Days).

Stap 2: Wees multimediaal
Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat, Whatsapp, Periscope, YouTube, Blab, de kanalen zijn eindeloos en de digital native gebruikt de verschillende platformen door elkaar. Wees daarom op deze kanalen multimediaal aanwezig, maar maak wel een keuze (maximaal 3 of 4). Het onderhouden van de kanalen kost veel tijd en je wilt wel goed kunnen inspelen op relevante actualiteiten. Zo blijf je interessant voor je volgers. Een goed voorbeeld van een merk dat continu zijn fans weet te boeien met leuke inhakers is Ikea, zoals laatst met Kanye West.

Stap 3: Ga voor sociale interactie
Websites bekijken? Vergeet het maar. Een digital native volgt jou niet via traditionele lead generation tools zoals een landingspagina waar je je inschrijft voor een nieuwsbrief of een E-book. Generatie Z leert jou kennen via de socials. Deze kanalen dienen allemaal hetzelfde doel op een andere manier en dat is sociale interactie. Nieuwe fans die jouw product of dienst gaan afnemen creëer je dus door online, op de juiste manier, relaties en interactie mee aan te gaan.

Stap 3b: Wees mobile friendly
En voor het geval dat de digital natives via de socials je website bezoeken. Volgens Google komt nu al meer dan 50% van het wereldwijde webverkeer van mobiele apparaten (Ramaswamy, 2016). Het gebruik van de digital native is in feite ‘almost mobile only’. Je website moet dus responsive zijn. Anders ben je deze groep direct weer kwijt.

Stap 4: Bouw aan je fanbase met influencers
Net zoals bij de traditionele media, ‘wij van wc-eend’ werkt niet. Wil je geloofwaardig zijn en een echte fanbase opbouwen, dan heb je influencers nodig die jouw verhaal voor je vertellen. De exposure die je krijgt met de juiste influencer kan al snel oplopen tot honderdduizenden views/likes, een goede manier om interactie en engagement tussen bedrijf en doelgroep te creëren.

Stap 4b: Maar zorg wel voor de juiste influencer
Een digital native stoort zich over het algemeen niet aan sponsored content, maar niet relevante sponsored content, dat wil je juist voorkomen. Als een food influencer het ineens gaat hebben over een nieuwe gadget kan het nog wel eens slecht aflopen (lees: unlinkings en bashings van het kanaal en indirect ook jouw merk). In een eerdere blog die je hier leest leggen we uit hoe je de juiste influencer vindt.

Stap 5: Nu begint het echte werk…
Nu je als ondernemer dit allemaal weet denk je misschien: Where to begin? Houd in ieder geval in je achterhoofd dat je moet gaan voor continuïteit en originaliteit als je langdurige relaties wilt opbouwen met digital natives. Niets is zo vluchtig als het brein van een DN en hetzelfde geldt voor social media. Daarnaast, net als met een relatie in het echte leven kost het tijd en moeite om een duurzame relatie op te bouwen. Dus heb je die like, die conversie, die klik, zorg dan ook voor de aftermath. Blijf de digital native continu met korte intervallen op een originele manier voorzien van informatie waar ze wat aan hebben.

Beter goed gejat?
Als je wilt kijken naar de grote jongens in het veld en hoe zij hun fanbase aan zich binden, spit dan eens de socials van CoolBlue, PostNL, KLM, en Hema door. Een kleinere jongen die het ook goed doet is ondernemer Mark Bongers. Door zijn fans continu te voorzien van relevante content heeft hij goede engagement en een trouwe achterban gecreëerd.

Elke generatie vraagt om een unieke communicatie-aanpak. Dit was een tipje van de sluier om de generatie Z ofwel de digital native beter te bereiken. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog of wil je graag iets toevoegen? Dan zien we dat graag terug in de reacties!