Categorie
Content creatie | Publiciteit

Luisteren is de nieuwe communicatietrend

De wondere wereld van podcasts

Luisteren is de nieuwe communicatietrend, schrijft Sprout-expert Leonne van de Ven. Welkom in de wondere wereld van podcasts.
Terwijl socials als Snapchat en Instagram flink doorgroeien, sterft het bekendste platform Facebook een langzame dood. Nog nooit gaan ontwikkelingen in de media zo snel als nu. Van de één op de andere dag kan de social hype over zijn, en moet je met je bedrijf op zoek naar een andere manier om je verhaal te vertellen. Maar liever ben je de hype voor en speel je in op nieuwe ontwikkelingen om mensen te bereiken. De nieuwste trend is de podcast. Een fenomeen wat al langer bestaat, maar aan de vooravond staat van een definitieve doorbraak.

Een ‘oeroud’ fenomeen
De historie begint officieel al in 1980, maar podcasts zijn vooral dankzij de doorbraak van mp3-spelers zoals de iPod veelvuldig te beluisteren. De naam is dan ook een samensmelting van IPod en broadcast. Nu, 14 jaar na dato, zijn ze populairder dan ooit.

Een podcast is eigenlijk een soort online radioprogramma. Opmerkelijk, want ondanks dat radiozenders het steeds zwaarder hebben, groeit de populariteit van de online variant als nooit tevoren. Het past helemaal in de “on demand” tijdsgeest: mensen willen zelf bepalen wat ze wanneer tot zich nemen. Laat de podcast zich hier nou perfect voor lenen. De korte fragmenten zijn te beluisteren via kanalen als iTunes en Spotify, en de database is enorm. Voor elk thema zijn wel podcasts te vinden. Niet alleen voor entertainmentdoeleinden, maar ook zeker om wijzer van te worden, bijvoorbeeld op zakelijk gebied.

Lees verder op Sprout