Categorie
Corporate Communicatie | Publiciteit

Moeten merken een mening hebben?

Van Black Friday boycot tot mening in #Metoo

We hebben het weer gehad: Black Friday. Waar grote spelers de draagkracht hebben om flink te strooien met bunkerprijzen, hebben de kleinere spelers dit vaak niet. Meedoen lijkt de enige optie. Want als bij de buren voor de helft van de prijs geshopt kan worden, werkt de kleine ondernemer zichzelf de markt uit. Of is er toch een alternatief? Je als organisatie uitspreken tegen het consumptiegeweld – een strategische zet in de positionering van je merk.

Het is weer tijd voor de feestperiode in het jaar; van saamhorigheid, dankbaarheid en vrede. Maar ook van de video’s van platgestampt winkelend publiek, vechtend om de beste koopjes. Je kunt er bijna niet omheen: het weekend na Thanksgiving, dat het startsein geeft voor kerstinkopen. Overgevlogen vanuit Amerika hebben Black Friday (vrijdag 29 november) en Cyber Monday (maandag 1 december) inmiddels Kerst van de troon gestoten als drukste bezorgweek in Nederland. Nieuwsmedia waarschuwden al voor deze zwarte dag. Tegelijkertijd voeden bergen verleidelijke kortingen, smakelijk gepresenteerd via social media, al weken de koopdrang.

“De Nederlander geeft aan op verschillende manieren minder te willen consumeren”

Maar toch groeit ook de aandacht voor duurzaamheid. “Hoewel steeds meer winkels met hun advertenties inspelen op Black Friday, zegt een meerderheid van de Nederlanders (84 procent) deze dag geen impulsaankopen te doen. De Nederlander geeft aan op verschillende manieren minder te willen consumeren. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaamheid die ABN Amro elk kwartaal met PanelWizard onder duizend Nederlanders verricht”, meldde Reformatorisch Dagblad eerder.

Merken met een mening

Naast consumenten, zetten ook steeds meer merken zich af tegen de status quo. Mud Jeans verhoogde dit jaar de prijzen met tien euro, verdubbelt dit bedrag en doneert 20 euro per gekocht item aan Sea Shepherd. In Den Haag vond je afgelopen weekend de #PeopleFriendlyFashion pop-up van de Fair Wear Foundation, met onder andere Kings of Indigo, King Louie, Katherine Hamnett, Claudia Sträter, Vaude en Havep. Bezoekers maakten kennis met een kledingmaker uit Bangladesh door middel van een VR-bril, kropen zelf achter de naaimachine of deden mee aan de ‘3 maanden – 33 kledingstukken’ uitdaging.

Wat blijkt; merken die een standpunt innemen over maatschappelijke thema’s groeien twee keer zo snel als merken die dat niet doen. Dat volgt uit het ‘Purpose 2020 Report‘ van Kantar Consulting. Nu is iedereen natuurlijk tegen geweld en voor vrede op aarde. Geen ouder die het prima vindt als hun kind wordt gediscrimineerd. Maar een thema moet wel aansluiten bij je merk. Je kan al snel beschuldigd worden van purposewashing, greenwashing, pinkwashing, et cetera. Hoe zit dat met onderwerpen waar de meningen zo verdeeld over zijn dat het moeilijk is je er positief mee te profileren zonder de helft van het land over je heen te krijgen? Neem een lastig thema als Zwarte Piet. Wat zijn de succesfactoren van statementcommunicatie en waar liggen valkuilen voor reputatieschade?

Lees verder op Marketingfacts.nl.