efficient omgaan met tijd
Categorie
Overig

Efficiënt omgaan met tijd

Er zijn vast genoeg mensen die dit scenario herkennen: je komt aan op je werk, neemt een kop koffie of thee, gaat achter je computer zitten en checkt je mail. Nog even surfen op het web; nu.nl, Facebook, Twitter, het hele riedeltje af. Daarna een praatje maken met een collega en dan lekker aan het werk. Tussendoor sparren met de collega die tegenover je zit en natuurlijk alle social media in de gaten houden.

Voor je het weet is het lunchtijd en kom je tot de conclusie dat er niet heel veel uit je handen (en hoofd) is gekomen.

Na de lunch heeft je energieniveau een dieptepunt bereikt en lukt het niet om de benodigde concentratie te krijgen (een powernap zou nu niet verkeerd zijn). Aan het eind van de middag vind je nog wat puf om te knallen en daarna is het helemaal afgelopen. Oké, oké, dit is natuurlijk wel overtrokken, maar zeg eens eerlijk… heb je ook wel eens van die dagen?

Haal meer uit je werkdag
Het kan efficiënter. Dat dachten wij bij De Wolven althans en hebben daarom met z’n allen een training time management van GIFT gevolgd. Wij leerden dat je je tijd beter kan indelen door jezelf een paar keer per dag helemaal te isoleren. Mail uit, deur dicht, koptelefoon op en aan één stuk door werken voor hoelang je het volhoudt.

Het blijkt dat interrupties de grootste tijdvreters zijn. En op een dag heb je die heel vaak. Er komen altijd wel mensen iets aan je vragen, er komen mailtjes binnen die meteen worden gelezen en beantwoord, even koffie zetten, werk uitstellen. Het zijn allemaal stoorzenders die je zelf in de hand hebt. Een paar tips voor een efficiënte werkdag:

  • Maak een to-do lijstje. Het is handig om je hoofd leeg te houden. Als je de dingen die je moet doen niet hebt opgeschreven, prop je je hoofd vol met klusjes en worden dingen vergeten omdat er van alles tussendoor komt. Een planning geeft focus en rust.
  • Maak het to-do lijstje specifiek. Schrijf precies op welke dag je wat gaat doen. Niet dat je ‘ergens deze week’ ‘iets’ moet doen.
  • Werk in blokken van twee uur. Concentratietijd moet worden opbouwd. Voor het brein is het belangrijk als je dan geen interrupties hebt. Je kan gemiddeld een uur geconcentreerd werken. Ga na dit uur 15 minuten wat anders doen en daarna weer aan de slag met hetzelfde werk.
  • Plan het meest belangrijke werk in de ochtend. Dan ben je op zijn scherpst.

Probeer het eens een week. Je zult zien dat deze manier van werken z’n vruchten afwerpt.