journalisten bellen voor pr
Categorie
Publiciteit

Bel me…

De meningen in de pr-branche en de journalistieke wereld zijn erover verdeeld: moet je na het uitsturen van een persbericht bellen of niet? Een goed persbericht bevat immers nieuws en echt nieuws wordt opgepakt door de media, in theorie dan. Want in praktijk worden journalisten overstelpt met persberichten, met relevant en minder relevant nieuws. In de overdaad aan mails die binnenkomen is het mogelijk dat jouw mail dan net over het hoofd wordt gezien, ondanks de pakkende titel die je het bericht hebt meegegeven.

Wil je weten of je bericht de juiste journalist heeft bereikt, dan is bellen geen schande maar juist effectief. Mits goed uitgevoerd uiteraard. Onze ervaring is dat als je je houdt aan de ‘belregels’, je geen geïrriteerde journalisten aan de telefoon krijgt en het persbericht of het nieuws de aandacht krijgt die het verdient.

Dus: om niet het imago van een dom pr-belmiepje te krijgen, volg deze tien ‘belregels’:

  • Bedenk voordat je een journalist belt waarom het onderwerp interessant is voor die specifieke journalist.
  • Werk van te voren je verhaal uit, schrijf desnoods een aantal steekwoorden op. Zo voorkom je een onsamenhangend verhaal en vergeet je niet de belangrijke punten. Spits je verhaal toe op de journalist die je gaat bellen.
  • Lees het verhaal nooit voor; het is ongeïnspireerd en vaak monotoon.
  • Zorg dat je een journalist belt waarmee je al eerder goed contact hebt gehad. Die gunnen je vaak meer! ?
  • Als je de specifieke journalist bij een bepaald medium niet kent, zoek dan goed uit waar hij eerder over heeft geschreven. Als journalisten merken dat je weet waar zij over schrijven, dan nemen ze jou ook serieus.
  • Ben je toch genoodzaakt om via de receptie te bellen, laat je niet meteen afschepen door de telefoniste. Richt je op het doel van je telefoongesprek. Als jouw bericht echt relevant is voor de journalist dan kun jij ook de telefoniste overtuigen om je door te verbinden.
  • Leg aan de journalist uit waarom het bericht specifiek voor zijn of haar lezers actueel en interessant is.
  • Bel niet om te vragen of het bericht goed is aangekomen. Bied meer dan dat, bijvoorbeeld een interview, een testmodel of een uitnodiging voor een opening of lancering.
  • Zorg ervoor dat je tone of voice positief is (maar niet overdreven vrolijk). Niemand reageert enthousiast op jouw verhaal als jij dat zelf ook niet bent.
  • ‘Stick to the facts’. Maak je verhaal niet langer dan nodig.

Succes. En, als je nog belangrijke tips mist in onze top-10… laat ’t ons weten via een reactie.