doelgericht scoren pr
Categorie
Publiciteit

Doelgericht scoren essentieel bij pr

Een pr-bureau heeft een missie: een product, dienst of evenement onder de aandacht brengen van een zo groot en relevant mogelijk publiek. Laten we een voetbalmetafoor gebruiken en de pr-missie als een voetbalwedstrijd bekijken. De boodschap (vaak verpakt als persbericht) is de bal, de perslijst het schot. De bal moet op de juiste pek landen, in het goal. Wij gaan voor het beste schot en het mooiste doelpunt!

Elk persbericht heeft een doel en een doelgroep. Om deze te bereiken, een goal te maken, is een goede perslijst essentieel. Alle relevante media en journalisten moeten er in staan. Organisaties denken snel aan populaire, algemene media. Ze willen het liefst besproken worden in de landelijke dagbladen, de grote lifestylemagazines en de best bekeken televisieprogramma’s. Het hoogst haalbare lijkt De Wereld Draait Door. Hoe gezellig het ook mag zijn om bij Matthijs aan te schuiven, een optreden in DWDD is lang niet voor alle organisaties realistisch of zelfs relevant. De specialistische vakmedia trekken aan het kortste eind en worden meestal over het hoofd gezien. En dat terwijl deze juist een belangrijke taak kunnen vervullen: de exacte doelgroep bereiken. Niet geheel onbelangrijk in het pr-spel.

Vakmedia richten zich op een zeer afgebakend gebied en idem doelgroep. Een groot voordeel van het benaderen van vakmedia is dat zij heel erg open staan voor input, zolang deze maar binnen hun kaders past. Je benadert vakmedia heel gericht en dit maakt het, is onze ervaring, makkelijker om een band op te bouwen met de journalisten. Dankzij deze band is het contact met vakbladen vaak geen eenrichtingsverkeer. Vakbladjournalisten benaderen ons bureau ook regelmatig om te vragen naar nieuws.

Een klant van ons waarvoor vakmedia onmisbaar zijn, is Sony Professional. Deze tak van Sony ontwikkelt en produceert specialistische AV-/IT-oplossingen voor onder andere organisaties in de mediabranche. Voor de gemiddelde consument zijn de producten van Sony Professional te duur en geavanceerd. Een bespreking van de nieuwste professionele camera in het populaire DWDD is onlogisch en onrealistisch. De mensen die achter de schermen bij DWDD werken hebben waarschijnlijk meer interesse. Voor hen en andere omroepprofessionals is er het vakblad Broadcast Magazine. De lezersgroep van dit blad dekt een belangrijk deel van de doelgroep en is daarom voor Sony Professional een ideaal platform.

Het pr-spel draait om raak schieten, de juiste mensen bereiken. De scoringskans neemt enorm toe als op de meest relevante contacten wordt gemikt. Bij veel persberichten passen geïnteresseerde vakmedia. Wie hen links laat liggen, loopt grote mediakansen en een belangrijk deel van de doelgroep mis. Pr-medewerkers, wees dus slim en ga ook voor een gericht en vakkundig schot.