Categorie
Publiciteit

Hoe kom ik in De Wereld Draait Door?

Iedere nieuwe opdrachtgever heeft zo zijn eigen wensen en ideeën over pr en free publicity. Maar een aantal kwesties komen altijd weer om de hoek kijken. Absolute aanvoerder van de lijst: “Hoe kom ik in De Wereld Draait Door?” Matthijs van Nieuwkerk is na John de Mol de meest invloedrijkste persoon in de Nederlandse media. Zijn tafel is voor veel mensen een droompodium, maar deze wens is niet altijd reëel en relevant voor het doel van de opdrachtgever.

Onderdeel zijn van De Wereld Draait Door is zo ongeveer het hoogst haalbare als het gaat om publiciteit. Met gemiddeld 1,2 miljoen kijkers per dag, is dat niet heel verrassend. Natuurlijk, waar een wil is, is een weg. Bovendien is het de taak van de pr-professional om ervoor te zorgen dat je wél genoeg nieuwswaarde hebt voor Matthijs. Maar een bepaalde mate van realisme is wel wenselijk. Hoe mooi jouw verhaal ook is, niet al het nieuws is relevant voor DWDD. Je wilt bovendien voorkomen dat je mails standaard in de prullenmand belanden.

Als je kans wilt maken op een plekje aan tafel, zorg er dan voor dat:

  • je de redactie niet aanhoudend spamt met al jouw persberichten.
  • je het programma en de onderdelen goed kent: wat voor nieuws brengt het programma, welke onderwerpen zijn relevant.
  • je vervolgens bedenkt hoe jouw verhaal matcht met de deze inhoud.
  • je het nieuws uit jouw branche in de gaten houdt.
  • je vervolgens dit als aanleiding gebruikt om de redactie warm te maken voor jouw nieuws.
  • je verhaal iets betekent voor de kijkers; ‘what’s in it for them’.
  • je meedenkt met de redactie over hoe je leuke, mooie of interessante tv kunt maken.
  • je naast jouw verhaal ook zelf ‘tv-waardig’ bent.
  • je niet alles op alles zet om in DWDD te komen.
  • je de redactie belt. Bellen werkt beter dan mailen!

Passend bij de inhoud
DWDD heeft veel aandacht voor internet en digitalisering. Dagan Cohen, oprichter van Upload Cinema, haakt mooi aan op dit thema. Hij zit aan tafel om de trend ‘How to’-filmpjes te bespreken (instructievideo’s van gitaarspelen tot beautytips die je online kan vinden).

De actualiteit
De kranten staan er vol van: onze broodconsumptie is tanende. In DWDD twee bakkers over de (on)zin van het gevaar van gluten en of er überhaupt nog consumenten bij de bakker komen.

Mooie tv
Hoe meer je kan laten zien, hoe leuker voor de kijkers. De reptielen van Freek Vonk herinnert zich iedereen nog. Een bijzondere ‘ambassadeur’ kan ook meewerken. Zoals Timo Koningsberger, een jongen van 8 met een zeldzame spierziekte die over zijn ervaringen praat in het kader van de actie Spieren voor Spieren.

Bovenstaande voorbeelden illustreren ook heel goed dat je ook als persoon interessant moet zijn om bij DWDD aan te schuiven. Omdat je een expert of gewoon ergens goed in bent. Je een uitgesproken mening hebt of passie voor een onderwerp. Je een tikkeltje uitzonderlijk bent of in ieder geval authentiek (denk ook aan terugkerende gasten als dominee Gremdaat en Neerlandicus Herman Pleij).

Don’t!
Nu weet je hoe het wel moet, maar ga niet alle fatsoensgrenzen voorbij om je droom te verwezenlijken. Dat kan je relatie met het programma op gespannen voet zetten. Zo bleef er een vervelend luchtje hangen aan de flashmob van Unilever-merk Axe. Gedurende de show doken er zoenende stelletjes op in het publiek. De Wereld draaide letterlijk door met anti-Axe twitterberichten van de redactie en een schadeclaim voor Axe.

Er is natuurlijk geen gouden formule om aan tafel de te komen bij Matthijs van Nieuwkerk. Maar met de tips uit deze blog maak je in ieder geval een grotere kans om door DWDD uitgenodigd te worden. Mocht het nou niet direct lukken… bedenk: ‘ook al is het bereik groot, je schiet niet altijd raak met je boodschap via dit medium’. Bovendien zijn er meer dan genoeg andere media die vaak beter aansluiten bij jouw onderwerpen en doelgroep.