mediastilte
Categorie
Publiciteit | Social media marketing

De mediastilte doorbroken

mediastilte

Robin van Persie had journalisten even niks te zeggen rondom het EK, er waren geen tweets van de Nederlandse hockeydames tijdens de Olympische Spelen en Rutte legde eerder dit jaar de hele Catshuis-delegatie het zwijgen op. Ook organisaties kiezen er wel eens voor om zich een bepaalde periode in stilzwijgen te hullen. Bijvoorbeeld omdat ze verwikkeld zijn in een hoorzitting, zich nog beraden over een communicatiestrategie of een aankomende reorganisatie plannen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat zo’n mediastilte onverwacht kan worden doorbroken… ook door een collega.

‘Proactieve’ medewerkers
Het is de nachtmerrie voor iedere woordvoerder: in de krant lezen hoe een medewerker uit de school klapt over de organisatie. Het kan zijn dat iemand nog een appeltje te schillen heeft met het bedrijf. Maar trotse collega’s die een verhaal willen rechtzetten zijn ook geen ongewoon verschijnsel. Ze zijn ervan overtuigd dat een positief geluid de organisatie alleen maar goed kan doen en hangen vervolgens zelf in de telefoon met een journalist. Dat pakt niet altijd even goed uit.

Wij kennen het voorbeeld van een verzekeraar en een consumentenprogramma die tegen elkaar werden uitgespeeld in een dagblad. Een medewerker wilde in de krant het verhaal over zijn organisatie rechtzetten; die kwam er in een recente uitzending van het televisieprogramma namelijk niet zo goed van af. Een behoorlijke misser bleek achteraf. De programmamakers en de verzekeraar waren veelvuldig met elkaar in contact geweest over de inhoud van de uitzending. Bovendien had de verzekeraar er bewust voor gekozen niet op het verhaal te reageren. Alleen werd deze keuze voor een mediastilte niet met de werknemers gedeeld. Dit moest de ‘proactieve’ medewerker de volgende dag – samen met de rest van Nederland – lezen in een vervolgartikel. Best een blamage.

To do’s
Niets is vervelender dan het terechtwijzen van een medewerker die naar eer en geweten heeft gehandeld. Hoe voorkom je als communicatieafdeling dat jouw medewerkers de mediastilte eigenhandig doorbreken?

  • Keep us posted!

De betrokkenheid van medewerkers is groot, zeker in tijden van crisis. Houd iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen en licht je keuze voor bijvoorbeeld een mediastilte toe.

  • Centraal aanspreekpunt

Communicatie is tweerichtingsverkeer. Zorg voor een centraal (en bekend) aanspreekpunt waar medewerkers terecht kunnen met vragen over je communicatie-aanpak.

  • Blijf herhalen!

Medewerkers zijn zich er vaak wel van bewust dat de communicatie met media altijd via een woordvoerder of communicatieafdeling loopt. Evengoed kun je het niet vaak genoeg herhalen.

  • Niet ik maar wij

Medewerkers zijn het uithangbord van een organisatie. Maak ze erop attent dat journalisten hun mening niet zien als een persoonlijke mening, maar als die van de organisatie.

  • Social media

Ook journalisten houden de verschillende socialmedia-platformen in de gaten voor nieuws. Zelfs de kleinste tweet over je bedrijf is snel gespot. Neem dit als aandachtspunt op in je socialmedia-beleid voor alle medewerkers.