Categorie
Social media marketing

Facebook uit de mode? Niet als je de babyboomer wilt bereiken!

Tijden veranderen. Vijftigplussers krijgen geen boeken of riviercruises naar Duitsland meer cadeau, maar een iPad mini of tablet. En hiermee gaan ze en masse online. Facebook is het populairst. Dit soms tot ergernis van de jongere generaties, die het zoveelste vriendschapsverzoek van die éne oudtante, oom of collega van hun moeder ontvangen (en dus gestaag afstand doen van hun zorgvuldig opgebouwde profiel). De angst slaat toe bij organisaties die Facebook als tool inzetten. Onnodig want bij de snelst groeiende doelgroep, de babyboomers, valt nog veel winst te behalen.

In Nederland is bijna veertig procent inmiddels vijftigplusser. En dat aantal wordt alleen nog maar meer. Toch zijn er maar weinig organisaties die deze doelgroep (met geld en tijd) als kansrijk achten voor hun communicatiestrategie. De doelgroep wordt als saai en on-sexy gezien. Verkeerd gedacht, vijftigplussers zitten niet achter de geraniums, ze voelen zich net zo consument als jij en ik. Nu ze ook nog eens online te vinden zijn, is de babyboomer een veelbelovende doelgroep voor communicatieprofessionals. Met name Facebook is een kansrijk middel om met dit grote publiek in contact te komen.

Moment van ontspanning
In tegenstelling tot jongeren nemen ouderen meer de tijd om te Facebooken. Ze kiezen een rustig moment van de dag uit om zorgvuldig het nieuwsoverzicht en de pagina’s van vrienden te bekijken. De kans dat zij in een ontspannen sfeer op jouw Facebook-pagina stuiten, is dus zeer groot. Dit terwijl jongeren vaak in een hectische omgeving via de smartphone enkel gehaast door het nieuwsoverzicht scrollen. Daarbij hebben ze meestal geen interesse voor de pagina’s van de bedrijven die daarin vluchtig voorbij komen.

Facebook-identiteit versus imago
Jongeren zijn vooral bezig met wie ze willen zijn en wat ze uitstralen. Ze liken om het liken en dan met name grote en populaire (internationale) merken. Deze pagina’s bezoeken ze niet en ze nemen vrijwel niet de moeite om de posts van deze bedrijven te lezen. De oudere generaties zijn meer bezig met wat ze oprecht interessant vinden. Ze liken pagina’s van met name plaatselijke en landelijke campagnes, evenementen en organisaties die ze belangrijks, informatief of leuk vinden en waarvan ze nieuws en updates willen ontvangen.

Kwaliteit boven kwantiteit
Ouderen zijn selectiever wat betreft hun online vrienden en hebben vaak een lager vriendenaantal dan de jongere generaties. In aantallen oninteressant voor marketeers. Maar de paar contacten die zij hebben zijn vaak waardevoller dan van jonge(re) gebruikers. Facebook-profielen van vrienden worden uitgebreid bekeken en er wordt grote waarde gehecht aan de organisaties die worden geliked. Door deze betrokkenheid is de kans groter dat ze ook op de “vind-ik-leuk”-button klikken. Dit zien andere vrienden weer in hun nieuwsoverzicht… Zo gaat het balletje rollen.

Aan de slag
Vijftigplussers worden niet graag als ‘oud’ gezien. Je slaat als bedrijf dus volledig de plank mis als je ze benadert als ‘trage digibete grijsaard’. Toch zijn er een aantal manieren om de babyboomer op Facebook extra aan te spreken.

  • Houd de pagina informatief. Waar jongeren vooral geven om de visuele aspecten, zijn babyboomers meer geïnteresseerd in inhoud. Geef openingstijden, informatie over koopavonden of inloopspreekuren etc. Let op: zonder onnodig veel tekst.
  • Wees functioneel. Om ze te verleiden om vriend of volger te worden, moet jouw likeverzoek nut hebben of ze iets opleveren. Denk aan tips en tricks over het gebruik van product x, kortingsacties- en codes die je alleen publiceert op je pagina, of het opzetten van winacties.
  • Betrek ze. Bijvoorbeeld wanneer ze in jouw restaurant hebben gegeten of verbleven in jouw vakantiehuis via reisorganisatie x. Vraag ze om hun ervaringen of foto’s (met een tag) te delen op je Facebook-pagina. Reisorganisaties kunnen hier mooi op inspelen met persoonlijke reisverslagen.
  • Vraag om hun mening. Online een stofzuiger gekocht of een gesprek gehad met een financieel adviseur? Vraag ze om een review te plaatsen en reageer hier ook op.
  • Houd het aantal posts beperkt. Omdat babyboomers minder vaak online zijn, maar het nieuwsoverzicht zorgvuldiger bekijken, is het belangrijk dat het aantal posts van bedrijven niet de hele pagina overneemt. Denk aan maximaal één post per dag.