Categorie
Corporate Communicatie | Publiciteit

Seks sells, shockcampagnes & de banaan: 5 opvallende PR-momenten uit 2019

Het begin van het nieuwe jaar leent zich perfect voor het terugblikken op vijf opvallende PR-momenten uit 2019. Want wie is er niet dol op lijstjes? Van ‘de grootste PR-ramp aller tijden’ tot ‘vrouwonvriendelijke bloemkolen’ en een banaan van 120.000 dollar. Zijn deze PR-momenten jou ook bijgebleven?

1. De PR-ramp van het jaar: het interview van Prins Andrew met de BBC

Laten we beginnen met een goed voorbeeld van hoe het niet moet: het interview dat prins Andrew aan de BBC gaf over zijn vriendschap met veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. Volgens veel communicatieprofessionals ‘een van de grootste PR-rampen aller tijden’.

Het was de bedoeling van de prins om zo snel mogelijk zijn reputatie naar het grote publiek toe te herstellen. Maar nadat presentatrice Emily Maitlis de prins urenlang vragen stelde over zijn relatie met Epstein en de beschuldigingen dat hij zelf ook schuldig was aan seks met een minderjarige vrouw (iets dat hij altijd heeft ontkend), was er niets van zijn goede reputatie over. De prins werd na het interview gedwongen zijn publieke functie neer te leggen.

2. ‘K Heb Hele Grote Bloemkolen

Blijkbaar geldt het anno 2019 nog steeds: sex sells. De introductie van de bloemkoolbodem van New York Pizza deed veel stof opwaaien en dat heeft ze vast geen windeieren gelegd. Op de poster is een vrouw te zien die twee grote bloemkolen voor haar blote lichaam houdt, met daarboven de tekst: ‘Zo lekker kan bloemkool zijn’. Duidelijk geïnspireerd op de carnavalshit van André van Duin, maar dat zal de gemiddelde bezoeker van New York Pizza een worst wezen…

3. Lize Korpershoek

In het kader van sex sells, maar dan juist ‘het niet hebben van’: de documentaire ‘Mijn seks is stuk’ van Lize Korpershoek (34). In deze documentaire onderzoekt Lize waarom haar zin in seks binnen haar relaties vaak verdwijnt na de eerste verliefdheid. Ze gaat in gesprek met haar moeder, verschillende therapeuten, haar eerste vriendje én haar huidige vriend.

De documentaire mocht op veel publiciteit rekenen, maar haar interview in De Wereld Draait Door deed bijna net zo veel stof opwaaien als de documentaire zelf. Zo werd het ongemakkelijke gesprek met Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Adriaan van Dis besproken in onder andere Trouw Het ParoolDe Volkskrant en NRC.

Lees verder op Frankwatching.com.