Bijzondere ontmoetingen tijdens de Heinekenprijzen ceremonieweek
De laureaten van de Heinekenprijzen zijn uitzonderlijke mensen in de kunst en wetenschap en worden binnen hun vakgebied gezien als echte superhelden. Hoewel het interdisciplinair werken steeds gangbaarder wordt, is dit vaak nog steeds alleen binnen hun eigen vakgebied. De wens om de laureaten vooral elkaar te laten leren kennen en om nieuwe verbindingen te leggen vormde de basis voor de ceremonieweek. De week waarin alle laureaten in Nederland samen komen en worden geëerd voor het winnen van de meest prestigieuze prijzen van Nederland.
Naast dit ‘interne’ doel is er ook een overkoepelende ambitie en missie in de communicatie rondom de Heinekenprijzen. Bij het algemene publiek zijn de laureaten vaak onbekend, ondanks dat hun werk een grote impact heeft op onze samenleving. We wilden de weg van de 2020-editie voortzetten waarin we een wetenschappelijk en maatschappelijk georiënteerd publiek kennis laten maken met deze pioniers. Ons voordeel: de onderwerpen en verhalen lenen zich heel goed voor een podium omdat ze de kijk op de wereld veranderen en – ondanks het fundamenteel wetenschappelijke karakter – altijd impact hebben op ons dagelijkse leven.
Aanpak: van awardceremonie naar ceremonieweek
Een plek voor ontmoeting en waar kunst en wetenschap dichter bij de mens wordt gebracht. Het team van De Wolven kent de actualiteit en is goed in de vertaalslag van de feitelijke inhoud naar de menselijke en ‘populaire’ kant van een verhaal. Zoals we dat ook voor het publiciteitstraject van de Heinekenprijzen hebben gedaan en we ook via de socials steeds actiever de doelgroep betrekken bij de inhoud. Voor de organisatie van de evenementen hebben we de best mogelijke partner in de arm genomen: New Scientist. Met een groot netwerk in de wetenschap en de ervaring met onder andere hun eigen jaarlijkse Gala van de Wetenschap, kunnen ze als geen ander interessante en mooie evenementen organiseren.
De komst van negen internationale topwetenschappers stelde ons in de gelegenheid om een ontmoeting met het algemene publiek te organiseren. Als onderdeel van Leiden, European City of Science 2022, organiseerden we twee ochtenden vol inspirerende minicolleges in Scheltema. Daarbij wilden we vooral een inkijkje in het werk van de laureaten geven. Voor welke uitdagingen stonden ze? En wat betekenen hun mijlpalen voor andere onderzoekers en de maatschappij?
Bij de awardceremonie ging de aandacht vooral uit naar de link tussen de laureaten op inhoudelijk vlak. Dit resulteerde in een aanpak waarbij de host vijf gesprekken leidde tussen de tien laureaten. Zij waren aan elkaar gekoppeld op basis van een actueel thema dat hun werk met elkaar verbindt: ‘Our Thoughts, Our Communication, Our Connection, Our Environment en Our Cells’.
“Mijn werk is natuurlijk niet te vergelijken met dat van de laureaten van de Heinekenprijzen. Maar het feit dat we meer mensen bekend kunnen maken met de impact van hun werk, maakt dat er extra energie in mij vrijkomt om er echt voor te gaan. Bovendien, extra waardevol omdat deze zichtbaarheid voor meer kennis en begrip zorgt in de maatschappij om te blijven investeren in wetenschap.”
Jill, pr- en communicatieadviseur