Stichting Het Potentieel Pakken: meer aandacht voor het potentieel van vrouwen

In Nederland wordt er gemiddeld veel meer in deeltijd gewerkt dan in andere West-Europese landen. In de zorgsector is het zelfs de norm geworden, vooral voor vrouwen. Als deze vrouwen een paar uur per week meer zouden werken, kan dit in theorie een oplossing zijn om de groeiende arbeidstekorten tegen te gaan. Daarnaast draagt het bij aan de economische zelfstandigheid van de vrouwen. De vraag is alleen: wat houdt hen tegen om meer te werken en hoe nemen we die belemmeringen weg? Nog nooit eerder is hier onderzoek naar gedaan. Stichting Het Potentieel Pakken deed dit wel, met als resultaat het rapport: ‘Het Potentieel Pakken in de zorg – De kansen rondom grotere deeltijdbanen’, boordevol met interessante inzichten. Maar hoe kunnen de inzichten uit het rapport gedeeld worden met de buitenwereld om zo bewustwording te creëren? Aan De Wolven de opdracht om dit voor elkaar te krijgen.

Aanpak: focus op een nieuwswaardig aspect

De valkuil met veel interessante inzichten is dat je ze vaak allemaal wilt delen. De kans bestaat dat de boodschap hierdoor diffuus wordt en de pers vervolgens zelf een conclusie trekt (wellicht een conclusie die jij niet over de bühne wilt brengen). Onze strategie was daarom om een inzicht te selecteren dat meteen op een positieve manier de missie van de stichting onderstreept: ‘Kwart van de medewerkers in de zorg wil meer werken’ (hier ligt dus potentieel dat de stichting beter wil benutten). Het persbericht en het rapport zijn voor publicatie gedeeld met een select aantal media. Hierdoor was er ruimte om grote stukken en interviews voor te bereiden. Samen met de onderzoeksresultaten werden ook persoonlijk verhalen gedeeld, zodat media vanuit verschillende invalshoeken het verhaal konden maken. Van zorgmedewerkers tot zorginstellingen die deel hadden genomen aan het onderzoek en natuurlijk de initiatiefnemer van het onderzoek speelden een belangrijke rol.

Resultaat: van radio tot tv

Dat de strategie werkte blijkt uit de mediaresultaten: van landelijke media tot vakmedia en van tv tot radio, ze besteedden allemaal aandacht aan het rapport. Een kleine greep: Linda Nieuws, NOS, Skipr, Eva Jinek, Kassa, Radio 1, NRC, het Financieele Dagblad, de Volkskrant, RTLZ, Arts & Auto en Hart van Nederland.

"Dat het onderwerp mediageniek is, kwam niet als een verrassing. Vaak wordt er gedacht dat vrouwen niet meer willen werken en dit rapport bewees het tegendeel, media smullen daarvan. Voor ons lag de uitdaging in het overbrengen van een genuanceerde boodschap, daarvoor moest de voorzitter van de stichting ruimte krijgen om haar verhaal te doen. Om dit te realiseren hebben we intensief contact gehad met journalisten en met succes! Het verhaal van de stichting was al heel krachtig, wij hoefde het alleen nog maar te vertellen. En met zo’n beloftevolle boodschap wordt dat ook nog leuker om te doen."

Marre de Visser, senior pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.