Category
Blog

Liefde in tijd van corona: de mooiste initiatieven op een rij

Iedereen zal het er mee eens zijn: door de wereldwijde corona crisis lijkt het alsof we met z’n allen in een science fiction film zijn beland. Weinig mensen op straat, de meesten van ons werken thuis, de scholen zijn dicht en restaurants en andere horeca hebben hun deuren moeten sluiten. Op social media nemen steeds meer winkels daarnaast zelf het initiatief om te sluiten: uit voorzorg voor hun klanten en hunzelf.

Het is een gekke tijd, maar zoals Rutger Bregman al schreef: rampen en crises halen het beste in de mens naar boven. Lastig meteen te geloven na alle berichten over overvolle winkelwagentjes en wc-papier dat overal op is. Toch is het zo! Hier zes prachtige initiatieven in tijd van corona. Want juist nu moeten we een beetje extra voor elkaar zorgen.

Bloemen uitdelen aan voorbijgangers

Bloemisterij Moonflower op het Centraal Station in Amsterdam moest zijn winkel sluiten omdat er geen klanten meer zijn. Daarom deelde eigenaar Richard zijn onverkoopbare bloemen uit bij het pontje.

Alle voorbijgangers zijn er blij mee. Een enkeling vroeg of hij er nog iets voor wilde hebben – maar dat hoefde niet. De crisis gaat ook deze ondernemer veel geld kosten. “Ik maak wat mensen blij, maar van binnen huil ik”, vertelde Richard aan AT5.

Digitale hulptroepen

Zit je thuis zonder klachten en wil je iemand in de buurt helpen? Via sociale media en andere online platforms (Amsterdam Corona Help, Corona Durf te vragen, coronagroep.nl) worden de hulptroepen in gang gezet. De oproepen gaan van boodschappen doen of een ritje naar het ziekenhuis tot een wandelingetje maken met iemand die niet alleen naar buiten durft.

Ook worden er online meditatielessen verzorgd om stress zoveel mogelijk te verminderen. Er wordt zelfs om advies en wijsheid gevraagd door mensen die nu in het buitenland zijn en twijfelen of ze naar huis moeten gaan of niet. Hulp is nodig. Dus zoek naar een initiatief in jouw buurt en kijk wat je voor een ander kan doen!

Voor elkaar koken

Wie een kijkje neemt op sociale media van traiteurs en restaurants ziet dat veel van hen voedselpakketjes maken. Deze zijn voor een kleine bijdrage af te halen. Het mooie hiervan is dat je geniet van een gezonde en verse maaltijd en dat hiermee de kleine ondernemers gesteund worden.

Voorbeelden die ik voorbij zag komen in één van de ‘digitale hultroepen’ is het account van Stefan Krams, die graag en zoveel mogelijk kookt en zijn oproepen op Twitter deelt onder #zorgdatjekookt. Dus zeg het voort!

Lees de blog verder op Workjuice.nl.