Category
De Jonge Wolven

Hoe overleef ik een traineeship?

Daar sta je dan, met je WO diploma, klaar om de volgende sprong in het diepe te wagen. Wederom sta je onderaan de ladder en moet je je weg omhoog knokken om jezelf te bewijzen. Je sollicitatie heb je overleefd, je bent leuk genoeg , hebt de nodige kennis die ze zochten en hebt het verlossende telefoontje gehad: je hebt een baan! Allereerst gefeliciteerd, je grootste stap tot nu toe is gezet. Vanaf nu mag je 40 uur per week echt iets gaan leren. Maar hoe overleef je je eerste weken?

Dit stuk is gewijd aan die eerste periode. Een leermoment voor de nieuwe werknemer, de trainee, maar ook voor de werkgever. Zij moeten namelijk evengoed met jou dealen. Maak je vooral geen zorgen, deze periode is misschien wel de leukste tijd van een eerste baan.

Je eerste dag
PANIEK! Wat doe ik in hemelsnaam aan! Na een nacht waarin je meer wakker hebt gelegen dan geslapen, sta je voor je kledingkast en kom je tot de conclusie dat je geen idee hebt hoe je gekleed moet zijn. Je eerste indruk bij je collega’s moet natuurlijk goed zijn. Denk daarom terug aan je sollicitatiegesprekken en kijk naar wat zij toen aan hadden. Dat zal hoogst waarschijnlijk de stijl zijn waarin je moet denken. Bij twijfel kun je beter iets netter gaan dan je denkt, liever overdressed dan underdressed.

Bereid je erop voor dat je veel informatie over je heen gaat krijgen. Je gaat veel tijd kwijt zijn met de namen van je collega’s uit je hoofd leren (ook al vergeet je er een paar meteen al weer) en je inlezen op de werkzaamheden die je gaat verrichten. Heel fijn is het als je meteen een soort handboek krijgt met de belangrijkste informatie, zodat je op een plek alles wat je moet weten kunt vinden en meteen iets hebt om op terug te vallen.

Bedenk je dat de werkzaamheden voor het bedrijf niet even stil liggen op het moment dat jij aan komt. Je wordt dus waarschijnlijk meteen in het diepe gegooid met opdrachten die je nooit eerder gedaan heb. Doe hiermee gewoon je best en kijk hoever je komt. Vaak kun je al meer dan je denkt. Loop je echt vast dan is het natuurlijk alleen maar goed als je om hulp vraagt.

Je eerste week
Je eerste dag heb je overleefd. Er is je veel uitgelegd en meer dan de helft ben je alweer vergeten. Schrijf dus vooral belangrijke dingen op zodat je niet alles nog een keer moet vragen. Gelukkig zijn je collega’s aardig en helpen je verder. Nu loop je tegen het volgende probleem aan: wat moet je eigenlijk doen? Je hebt je eerste opdracht wel gekregen, maar doe je het wel goed? Wat moet je inleveren? Wanneer ben je er eigenlijk klaar mee?

Zorg dat je bij bovenstaande vragen vanaf het begin goed begeleid wordt. Als het goed is heb je een vast aanspreekpunt voor vragen. Maak zelf ook duidelijk wat je van diegene verwacht. Als je even niet meer weet hoe je verder moet dan is je werkgever er om je te helpen. Het is beter om te laten zien dat je hulp nodig hebt dan door te blijven sukkelen, meestal is uit de hulp die je krijgt meteen een leermoment te trekken.

Na je studententijd moet je hoogst waarschijnlijk even flink wennen aan de werktijden. Elke dag vroeg je bed uit om vervolgens 8 uur lang op kantoor te zitten. Je ziet je collega’s opeens vaker dan je vrienden en bent aan het eind van de dag helemaal op. Weet dat dit op een gegeven moment zal wennen. Je weekenden zijn heilig, zelfs als je je werk helemaal geweldig vindt is het nog fijn om er even niet aan te hoeven denken.

Mijn grootste angst was om de telefoon op te nemen en de naam te noemen van het bedrijf waar ik hiervoor werkte. Totaal ongegronde angst, maar toch..

Je eerste maand
Langzaam maar zeker begin je je draai te vinden. Je gaat zelfstandig aan het werk en begint te begrijpen waar je eigenlijk de hele tijd mee bezig bent. Je slikt ook niet alles wat je gezegd wordt meer als zoete koek maar denkt zelf ook na over waarom je bepaalde handelingen uitvoert. Misschien verbeter je bepaalde handelingen zelfs wel!

Je komt ook achter een paar lastigere dingen. Zo zijn veel winkels en instellingen geopend tijdens werktijd. Dat nieuwe paspoort aanvragen wordt zo ineens een stuk lastiger. Daarnaast kun je opeens niet meer zomaar even weg, je krijgt maar een beperkte hoeveelheid vakantiedagen.

Fouten maken hoort er helaas ook bij. Zo komt het voor dat je, zelfs nadat je je tekst wel 10x hebt doorgelezen, alsnog die spelfout over het hoofd ziet. Natuurlijk word je er op gewezen door je collega. Weet dat het niet erg is om fouten te maken, maar leer er wel meteen van! In dit geval is het handig als je je teksten even laat nalezen. Dit geldt overigens voor iedereen, na een tijdje zie je in eigen stukken de fouten namelijk niet meer.

En verder
Als je dacht dat het vanaf nu makkelijker wordt heb je het mis. Dat is juist goed, je wil niet dat je je gaat vervelen. Zorg er zelf ook voor dat er geen sleur in je werk raakt. Blijf je inzetten, ontwikkelen en zoek actief naar dingen die jij wilt leren. Je moet niet verwachten dat anderen dat voor je doen, een deel moet vanuit jezelf komen.