Category
Content creatie | Pr-check | Publiciteit

Blink uit met je duurzame boodschap [5 tips]

Je pakt als ondernemer je maatschappelijke verantwoordelijkheid door steeds groener te produceren. Dit doe je als het goed is om consumenten aan te zetten tot klimaatbewust handelen. Maar zijn jouw doelgroepen wel van je duurzame initiatieven op de hoogte? Welke boodschappen moet je precies communiceren? En hoe breng je deze onder de aandacht van de media?

Nog vaak ervaar ik als pr-adviseur dat ondernemers die duurzaamheid structureel in hun kernactiviteiten doorvoeren het moeilijk vinden hierover te communiceren. Soms vinden ze zelf dat ze nieuws in handen hebben, maar is hun productieproces nog niet volledig duurzaam. Ze lopen er dus liever niet mee te koop. Ze zijn bang om als greenwasher bestempeld te worden.

Anderen die er wél ruchtbaarheid aan willen geven, weten niet hoe ze de juiste toon aanslaan. Ook merken we regelmatig dat ondernemers duurzaam nieuws over het hoofd zien. Ze zijn constant met de verduurzaming van hun activiteiten bezig, waardoor ze een kleine nieuwe schakel in het proces helemaal niet bijzonder vinden. Terwijl dat misschien juist wel heel mediageniek is.

Bedrijfsfilosofie in het teken van duurzaamheid

Ook al is je bedrijf nog niet voor de volle honderd procent duurzaam, dan mag je als ondernemer best vertellen op welke onderdelen dat wél al het geval is. Zolang je daarbij ook maar eerlijk aangeeft welke verbeterslagen je nog moet maken. Het belangrijkste is dat je hele bedrijfsfilosofie in het teken staat van duurzaamheid. In al je activiteiten moet je consequent proberen de impact op het milieu te verkleinen.

Consumenten hebben namelijk een toenemende behoefte aan eerlijke ‘groene’ producten en diensten. Bovendien, zo stellen klimaatpsychologen Manu Busschotsen Per Espen Stoknes, zorgt communiceren over het klimaat in termen van mogelijkheden en kansen ervoor dat het voor mensen veel toegankelijker en makkelijker is om in actie te komen. Maar hoe breng je jouw duurzame boodschap onder de aandacht van je doelgroepen? Leer het aan de hand van de volgende 5 tips.

Tip 1. Wees transparant en oprecht in je communicatie

De media staan vooraan om greenwashers te ontmaskeren, en dat is ook nuttig. Bedrijven die duurzamer willen lijken dan ze in werkelijkheid zijn en bewust informatie achterhouden, vallen dankzij research van journalisten of consumenten door de mand. We leven in een informatiewereld waarbij online praktisch alles te achterhalen valt en elke misstap op de socials blijft rondzingen. Wees dus transparant en oprecht. Vertel op welke manier je op de goede weg bent, maar ook altijd waar je in je verduurzaming tegenaan loopt en je nog verbeteringen moet doorvoeren. Transparantie is de sleutel tot duurzaam ondernemerschap. Lees verder bij Frankwatching.