Lijstjes voor media aandacht
Category
Content creatie | Publiciteit

De top-zoveel-blog

Lijstjes voor media aandachtNederlanders smullen van ‘top-zoveel-lijstjes’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lijstje met de meest voorkomende kindernamen, de rijkste Nederlanders, de beste universiteiten of meest begeerde vrijgezellen.

Tijdens Kerst verschijnt in de krant het lijstje met de beste oliebollen en op Valentijnsdag lezen we welke cadeautjes vrouwen het liefst ontvangen.

Vergroot de mediakansen
Wanneer een bedrijf in de media wilt komen, kan het opstellen van een top-zoveel-lijst de mediakansen vergroten. De lijsten zijn namelijk overzichtelijk, verschaffen ‘interessante’ of opzienbarende wetenswaardigheden en zijn makkelijk over te nemen door de media. Vaak hebben bedrijven genoeg nieuwswaardige informatie in handen om te verwerken in een lijstje, maar weten zij niet hoe of wanneer zij er mee naar de media moeten stappen.

De beste, de lekkerste en de mooiste
De Wolven is bekend met het opstellen van lijstjes. Zoals met Pararius.nl, de grootste huurwoningwebsite van Nederland, zij geven een overzicht in welke steden de huren het hardst gestegen zijn. Meld Misdaad Anoniem bericht over welke misdrijven het afgelopen jaar de meeste meldingen zijn binnengekomen en DiningCity.com selecteert de lekkerste restaurants van Nederland. Dus wil je als organisatie weten waar je lijst aan moet voldoen? Volg dan simpelweg de ‘meest-handige-tips-voor-het-opstellen-van-een-lijst-lijstje‘ van De Wolven.

  1. Nieuwswaarde: De opsomming heeft de grootste kans van slagen wanneer het informatief is en nieuwswaarde bevat. Denk hierbij aan de huurprijzen van Pararius.nl. Of aan de meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Het is nieuwswaardig wanneer er opgesomd staat over welke criminele activiteiten het meest gemeld is dit jaar.
  2. Entertainment: Bevatten de feiten geen ‘echt’ nieuws, dan moet het op z’n minst entertaining zijn. De winnaars van de Restaurant Week zijn misschien niet ‘hard nieuws’ maar hebben een groot ‘entertainment gehalte’.
  3. Timing: Zoek een moment uit waarop je de top-zoveel-lijst het beste naar buiten kunt brengen. Het hele jaar door zijn er genoeg evenementen waar je op kan aanhaken en waardoor jouw nieuws actueel wordt. Denk aan Valentijnsdag, Vaderdag, de internationale Vrouwendag, dag van de Biodiversiteit, Kinderendag enzovoorts.
  4. Onderzoek: Wanneer er niet genoeg informatie voorhanden is om een lijst op te stellen, is het ook altijd mogelijk om een onderzoek uit te voeren. Een makkelijke manier om dit te realiseren is een poll op je site of Facebook te plaatsen. Dit kan nuttige informatie opleveren, zoals de poll van de Commissie Gelijke Behandeling. Hieruit bleek dat één op de tien vrouwen haar zwangerschap zou uitstellen voor promotie. Het bericht verscheen in talloze media.
  5. Media: Niet alle media zitten waarschijnlijk op jouw lijst te wachten. Selecteer daarom de kranten, vakbladen, websites, blogs en fora die op jouw verhaal aansluiten. Media die dol zijn op lijstjes zijn onder andere Spits en het AD.

Mis je nog een belangrijk tip in dit lijstje, laat het ons weten via een reactie.