Category
Content creatie | Publiciteit

Pr-stunts: zorg voor inhoud

De eerste zonnestralen, een nieuw seizoen of een bijzondere dag doet de pr-machine voor acties en stunts op volle toeren draaien. Maar is een pr-stunt alleen nog voldoende om het publiek warm te maken voor jouw merk?

Ook in 2013 bleek eerst de vele regen en vervolgens toch die mooie zomer bij uitstek geschikt om mensen te verrassen op straat en redacties te verleiden met luchtig nieuws. Eerst een paar geslaagde voorbeelden van dit jaar.

De Braziliaanse biergigant Antartica kreeg de aandacht van de internationale pers en sociale mediagebruikers dankzij een opvallende actie tijdens het zomercarnaval in Rio de Janeiro. Feestvierders konden lege bierblikjes van het label inzetten als betaalmiddel voor de metro. ??Ook in ons eigen land waren organisaties op dreef. Unox bijvoorbeeld, deelde erwtensoep uit op het té koude strand eind mei en paaldanseressen showden voor het initiatief  ‘straatpaaldansen’ hun kwaliteiten aan alles wat op straat als paal kon worden aangezien. Beide acties resulteerden in regionale aandacht en mooi beeld in de landelijke dagbladen.

Hou doel in het oog
Pr-bureaus krijgen regelmatig het verzoek van opdrachtgevers om mee te denken over een ludieke actie. De stunt moet voor veel en goede free publicity zorgen en onder de doelgroep een trending topic worden op de bekende social mediaplatformen. Dat is zeker niet onmogelijk. Probleem is echter dat het doel vaak uit het oog wordt verloren. In plaats van de actie te integreren in een overall communicatieaanpak wordt het een stunt om een stunt, een ad hocinitiatief.

Vermijdt eendagsvlieg
Het gevaar dat hier in schuilt is dat de toegevoegde waarde ontbreekt, de boodschap niet helder is en je journalisten dus iets biedt waar ze niet op zitten te wachten. Het is vaak simpeler én relevanter om te kijken naar de inhoud die je al hebt. Ga voor een geïntegreerde strategie. Je pr-stunt is onderdeel van een pr-aanpak met verschillende communicatiemomenten.Met verschillende (nieuwswaardige) insteken van jouw verhaal kun je de journalisten gespreid over een langere termijn warm maken. Bovendien heb je een groter mediabereik en je voorkomt dat je actie als een eendagsvlieg de geschiedenis ingaat.

De juiste magie
Dat een pr-stunt niet altijd de beste keus is, betekent niet dat het oud nieuws is. De voorbeelden bewijzen dat journalisten nog steeds behoefte hebben aan licht nieuws. Bij een pr-aanpak met diverse middelen kan een stunt zeker van toegevoegde waarde zijn. De vraag is dan alleen: ‘Wat maakt een pr-stunt ijzersterk en dus relevant en interessant voor media?’ Er is helaas geen geheim recept… Om je toch alvast op weg te helpen, geven we je een aantal tips voor de juiste magie:

  • Voorkom dat het publiek en journalisten moeten gaan raden wie de actie op touw heeft gezet en waarom. Je doel is een rechtstreekse associatie met jouw organisatie/merk en een direct ‘aha’-moment bij het zien van de stunt.
  • Werk daarom in al je communicatie vanuit een centrale gedachte en koppel deze boodschap ook aan je pr-stunt. Het eerder genoemde Unox is een goed voorbeeld. Alles wat ze doen en communiceren bestaat uit een herkenbaar thema, namelijk ‘winter’.
  • Speel in op het gesprek van de dag en de waan van de week (kortom de actualiteit). Daarmee vergroot je de relevantie en kan je stunt een aanvulling zijn op inhoudelijke discussies en publicaties op internet en in de media.
  • Om op te vallen, moet je pr-stunt naast relevant ook uniek en opvallend zijn. Een grapje is niet voldoende. Ga voor de overtreffende trap van grappig, misschien zelfs wel grof, onbehoorlijk en sexy. Zoek de grens op van wat net nog wel en bijna niet kan en houd daarbij rekening met het imago van je organisatie/merk en welk gedrag mensen van jou verwachten.

Deze blog is op 28 augustus 2013 gepubliceerd op Sprout.nl