Brainstorm tips
Category
Content creatie

To brainstorm, or not to brainstorm

William Shakespeare bedacht zijn talloze gedichten en toneelstukken tijdens brainstormsessies. Samen met wat collega’s huurde hij een zaaltje in het theater, waar zij urenlang ideeën ‘tegen elkaar aanhielden’. En Salvador Dali haalde zijn inspiratie voor zijn meesterwerken gewoon uit tijdschriften die hij kocht bij de lokale supermarkt.

Moeilijk voor te stellen? Dat kan kloppen; het is fictie. De klassiekers Hamlet en Othello zijn waarschijnlijk niet bedacht tijdens een uurtje brainstormen; het is aannemelijker dat Shakespeare een fenomenaal creatieve geest had. Helaas bezit niet iedereen deze gave. Dus hoe kunnen gewone stervelingen zonder dit talent toch uitgroeien tot een onuitputtelijke bron van goede ideeën?

Vastzitten in denkpatronen
Ook bij een Wolf kan de creativiteit af een toe een boost gebruiken. Daarom werd het weer tijd voor een inspiratiesessie, ditmaal van Saskia Smith (journalist/tekstschrijver/creatieveling). Wat een meevaller toen ze ons vertelde dat creatief denken geen gave maar een vaardigheid is. We zijn dus wel degelijk in staat om te léren ‘out of the box’ te denken. Erg handig voor als ons brein vastzit in denkpatronen.

Ben je geen Dali of Shakespeare? Maak dan gebruik van de onderstaande tips, op deze manier schud je voortaan de originele ideeën zo uit je mouw.

1. Brainstormen
Een bekende techniek waar je, het liefst met meerderen, zoveel mogelijk ideeën oppert. Dit hoeft geen uren in beslag te nemen, soms zijn 10 minuten al voldoende. Waardeoordelen over elkaars gedachten worden uitgesteld totdat alle ideeën zijn opgesomd. Vaak kun je ook voortbouwen op elkaars hersenspinsels. Motto is: inspireer elkaar.

2. Neem onbevooroordeeld waar
Probeer niet meteen de oplossing te vinden voor een probleem of gelijk tot een oordeel te komen; stimuleer eerst je creativiteit. Luister eens naar een radioprogramma dat je normaal zou overslaan,  of lees een boek dat je normaal niet zou lezen. Op deze manier kom je in aanraking met woorden of onderwerpen die niet zo snel in jouw gedachten opkomen.

3. Van negatief naar positief
Beperk jezelf niet met de gedachte ‘onmogelijk’.  Schrijf op waarom je denkt dat iets niet kan. Bedenk vervolgens twee of drie redenen waarom het idee wel mogelijkheden heeft. Met andere woorden, doorbreek je eigen negativiteit met positiviteit.

4. Neem de tijd en rust
Shakespeare en Dali bedachten hun meesterwerken misschien niet tijdens een brainstormsessie, maar ze namen wel de tijd om ideeën te ontwikkelen. De pareltjes ontstaan immers vaak onder de douche of op de fiets. Juist als je er niet krampachtig over nadenkt.

Nog steeds geen inspiratie? Kom eens langs op De Wolven-headquarters. Wij kunnen je vast en zeker verder helpen?