wat is mediageniek
Category
Content creatie | Publiciteit

Wat is mediageniek?

 

 

 

 

 

 

 

 

Een journalist opbellen om te vragen of zij ‘alsjeblieft een artikel aan je willen wijden’, zal minder snel gehonoreerd worden dan wanneer je hem of haar benadert met een goede reden. En die goede reden is ‘nieuws’. Maar wanneer vindt een journalist iets nieuwswaardig? Journalisten hanteren criteria waarop zij nieuws beoordelen. De meest belangrijke op een rijtje:

1. Activiteiten of gebeurtenissen die afwijken
De meeste campagnes worden verspreid via abri’s, advertenties in kranten, op televisie maar ook via sociale media. Een campagne tegen gedwongen prostitutie uitzetten op sexsites, zoals Meld Misdaad Anoniem deed, is een slimme move. Het is een strategie die afwijkt van de ‘normale’ wegen die bewandeld worden voor een campagne, wat het mediageniek maakt voor journalisten.

2. Activiteiten waarbij wordt ingespeeld op actualiteiten
In Nederland zijn er genoeg ‘feest- en andere bijzondere dagen’; van internationale pannenkoekendag tot aan de internationale dag van de jeugd. Er is een duurzame dinsdag in september, een borstvoedingsweek in augustus en mei is de fietsmaand. Miloushka Bokma (fotograaf) speelde hier slim op in. Zij portretteerde vier generaties vrouwen; overgroot oma, oma, moeder en dochter. Toen Moederdag voor de deur stond wist Miloushka wat zij moest doen en belde met Volkskrant Magazine. Het resultaat was een prachtige fotoreportage van acht pagina’s in het magazine.

3. Activiteiten die voor het eerst gedaan worden
De Commissie Gelijke Behandeling voerde een grootschalig onderzoek uit naar zwangerschapsdiscriminatie. Dit is in Nederland nog nooit eerder gedaan. Strategisch koos de organisatie om het rapport te lanceren rondom Internationale Vrouwendag. Zo speel je meteen in op een actualiteit. Als een evenement of initiatief nieuw is -het woord zegt het al- dan bevat het nieuws.

4. Activiteiten die bijzonder zijn
Het gebeurt niet elke dag dat een bus met toekomstig nobel-prijswinnaars bij je op de stoep staat. Voor acht klassen door heel Nederland was dit wel het geval. Zij wonnen een schoolbus met het project ‘De Jonge Akademie on Wheels‘. Dat betekent een bus vol jonge topwetenschappers op school die leerlingen op een verfrissende manier laten ervaren wat wetenschap is. Bijzonder dus en daarom nieuwswaardig.

5. Een uitgesproken mening of visie
Als Geert Wilders mee zou praten met Mark Rutte dan zou hij een stuk minder interessant zijn voor media. Wij willen lezen graag over mensen die ertegen in gaan. Denk ook aan de kunstenares Tinkebell die van haar kat een handtas maakte, om zo de mensen een spiegel voor te houden over hun hypocriete gedrag ten opzichte van het gebruik van dieren voor consumptie. Het is radicaal met een uitgesproken mening; dus uitermate geschikt materiaal voor journalisten.

6. Onverwachte samenwerkingen
Als Zeeman gaat samenwerken met Bas Kosters of Piet Hein Eek een collectie maakt voor Wehkamp dan is de kans groot dat media het oppakken. Niet voor niets strikt modegigant H&M elk jaar een nieuwe topdesigner die zijn naam aan het concern wil binden; het levert gigantische mediaexposure op.

7. Activiteiten die sympathiek zijn
Iedereen wil sympathieke initiatieven ondersteunen, ook journalisten. Dus doe je iets goeds voor de bejaarden, kinderen of zwerfhonden, dan zit er een verhaal in;-) Zo is DiningCity.nl bekend van de Nationale Restaurant Week. Het bedrijf werd benaderd door Stichting CliniClowns om de Restaurant Week KIDS op te zetten. Een deel van de verkochte couverts ging naar Stichting CliniClowns. Een mooi initiatief, waar media (en hun lezers) van houden.

Vaak bevat nieuws meerdere bovengenoemde elementen. Hoe meer elementen jouw evenement of activiteit bevat hoe meer kans er is dat het verhaal in de media terecht komt. Nu raden wij niet aan om een uitgesproken mening te formuleren, terwijl dit eigenlijk niet bij je past of bejaarden in te zetten op elke willekeurige campagne. Maar je kunt wel met de informatie die je nu in handen hebt op een andere manier naar je werk gaan kijken: waar zitten die mediagenieke elementen verborgen? Met deze informatie kan je nog gerichter journalisten benaderen.