Category
Campagnes | Influencer marketing | Publiciteit

#PRFail: Hoe free is free publicity?

Coca-Cola dacht handig in te spelen op American Heart Month afgelopen maand. Het wist verschillende fitness- en voedingsdeskundigen in de States warm te maken voor het idee dat een mini-blikje cola een perfect tussendoortje is. In verschillende artikelen op voedingsblogs en zelfs de nieuwssites van grote kranten werd het suikerdrankje aangeprezen als passend in een gezonde levensstijl.

Niet zo free publicity
Het ‘verantwoorde’ blikje kreeg vorige week volop aandacht (google maar eens op Coca-Cola). Maar de discussie is vooral of een bedrijf dat medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de obesitascijfers in Amerika met de betaling van deskundigen een grens overschrijdt. Zeker omdat in de meeste gevallen het niet duidelijk was dat het om gesponsorde content ging. De free publicity die niet free bleek, kreeg ineens een backfire-effect en zorgde voor vooral negatieve publiciteit.

Dat brengt me op drie andere #PRFails:

#PRFail: Oreo Twist
De YouTube-sterren rukken op en worden steeds relevanter voor merken om de jongere doelgroep te bereiken. Koekjesfabrikant Mondelez begreep al snel de toegevoegde waarde van het platform en produceerde met populaire vloggers een ‘Oreo lik race’. Maar de actie bezorgde de initiatiefnemers vooral kopzorgen. De ASA (de Reclame Code Commissie van de UK) deed de filmpjes voor Oreo biscuits in de ban omdat niet duidelijk was dat de vloggers betaald werden. Bovendien leken de vlogs wel ‘erg veel’ op de editorial content van het YouTube kanaal van de vloggers.

#PRFail: MasterCard
Live twitteren over de outfits van Katy Perry tijdens de 25e editie van de Brit Awards? Dan graag met de hashtag #PricelessSurprises en @MasterCardUK. De eis van het pr-bureau van de organisatie schoot bij veel journalisten in het verkeerde keelgat. Getwitterd werd er… “Good press coverage is hard to bribe. For everything else there’s Mastercard. #PricelessSurprises.” Het leverde Mastercard vooral veel slechte publiciteit op.

#PRFail: Internet Explorer
Hoewel het bloggerlandschap steeds commerciëler wordt, zijn er grenzen. Zo blunderde een van de marketingbureaus van Microsoft met een onfatsoenlijk aanbod bij verschillende techbloggers. Geld voor een positief stuk over de webbrowser met de hashtag #IEBloggers. De softwaregigant kreeg de exposure, maar niet met de beoogde boodschap… “When I have no other choice, I always use Internet Explorer to download Chrome. #IEBloggers (where can I claim my money now?)”