Category
Campagnes | Content creatie | Influencer marketing | Publiciteit

#PRWin – Native advertising

Advertenties die bijna niet van redactionele content te onderscheiden zijn: wie het goed aanpakt, krijgt zijn boodschap er extra goed in. Volgens Sprout-expert Leonne van de Ven is het een trend. Laat je inspireren door voorbeelden en tips. 

Advertenties die niet als zodanig worden herkend doordat ze volledig bij de stijl, opmaak en content van het medium passen. Deze vorm van communicatie – native advertising – wordt steeds populairder doordat het verhaal authentieker overkomt dan bijvoorbeeld bannering.

Blogs
Voor zo’n vijftigduizend jonge vrouwen is de Nederlandse beautyblog Miss Lipgloss een dagelijkse must. De beautycase van de blogster is gevuld met producten (die ze deels krijgt opgestuurd) en die ze voor haar volgers test. Het merk Nivea haakte hier goed op in en organiseerde samen met Miss Lipgloss een challenge om de nieuwe lijn te reviewen.

Voor de bezoekers wordt duidelijk dat het om een gesponsord item gaat. Ook sluit de inhoud aan bij de interesses en verwachtingen van de blog. De reacties zijn dan ook positief: “Ik vind je advertorials de laatste tijd echt net zo leuk als je gewone artikels. Super! Ik heb nog helemaal geen sample aangevraagd :hmm: maar snel eens doen.”

Vlogs
StukTV is onder jongeren een van de meest bekeken Nederlandse kanalen op YouTube. Het concept: de volgers bepalen welke onzinnigheden de bedenkers van het concept – Giel, Stefan en Thomas – moeten uithalen. In StukTV Fanta-challenges daagden vloggers elkaar uit en riepen de volgers op om de battle aan te gaan om bijvoorbeeld een toren van Fanta blikjes te bouwen zo hoog als jezelf.

 

Hoewel de actie een groot bereik (ruim 400.000 unieke views) genereerde, was er ook kritiek. In het geval van StukTV lag het Fanta-sausje er te dik bovenop, zonder dat ergens duidelijk werd dat de frisdrankproducent een financiële bijdrage had geleverd. “Fanta gebruikte youtubers gewoon om reclame voor hun te maken, zo dat Fanta er weer geld aan kan verdienen!”

Nieuwswebsites
Ook de ‘traditionele’ nieuwsmedia integreren native advertising steeds vaker in hun platformen. Nu.nl doet dit al langere tijd en ook NRCQ heeft een strategie opgezet om content van businesspartners te verwerken in hun platform.

PartnerNRCQ

Slechts zes organisaties krijgen de gelegenheid om businesspartner te worden van NRC Q. Deze vorm van exclusiviteit geeft het publiek het gevoel dat ze niet lukraak reclame voorgeschoteld krijgen tussen de redactionele stukken door. Het zijn bovendien merken met inhoudelijke content, die goed aansluiten bij wat de voornamelijk ‘zakelijke’ bezoekers interesseert. Kortom relevant voor de doelgroep en niet misleidend door de duidelijke afzender van het stuk.

Lifestyle media
De advertorial is natuurlijk al lang een begrip in magazineland, maar steeds vaker lijken deze stukken op te gaan in de andere rubrieken in het magazine. Zo bood McDonald’s de lezers van Ouders van Nu een kijkje achter de schermen bij een rundvleesfabriek. Een journalist van het ouderblad ging op pad en ontdekte dat McDonald’s 100% rundvlees gebruikt voor de hamburgers.

Oudersvannu - kopie

Dit voorbeeld was wat ons betreft bijna niet te spotten. De opbouw en lay-out sluiten naadloos aan op de stijl van het magazine. Bovendien is de redactie zelf ook betrokken, want zij voeren het onderzoek bij de fabriek uit. De bijschrift advertorial en een klein logo van McDonald’s alleen verraden dat het om een commerciële bijdrage gaat.

Tips
De kansen en de toegevoegde waarde van native advertising hebben zich inmiddels wel bewezen. Als organisatie moet je echter wel de juiste content voor het juiste medium creëren. Neem de volgende tips mee in je creatie:

Wees relevant en zorg dat het past bij de onderwerpen van het medium
Dat is namelijk wat de lezers en bezoekers interesseert en wordt niet als onderbreking ervaren. Alleen een commerciële boodschap in de vorm van een ‘salespitch’ zenden is zinloos, daar prikt een consument direct doorheen.

Maak de lezer of bezoeker nieuwsgierig door een prikkelende kop
Lees de redactionele stukken in het beoogde medium en laat je inspireren door de koppen die je leest. Hoe meer jouw kop passend is binnen de content, hoe minder de lezer of bezoeker jouw input als een onderbreking ervaren.

Zorg dat het stuk perfect past in de opmaak van het medium
Hoe zijn de artikelen opgemaakt? Zetten ze beeld in, zijn het korte of lange alinea’s en gebruiken ze tussenkoppen? Het mediabedrijf denkt hier ook over mee, maar je hebt een sterkere positie als je met eigen ideeën komt.

Zorg ervoor dat je content leest als een redactioneel (nieuws)bericht
Haal bijvoorbeeld een onderzoek aan, verwijs naar een relevante ontwikkeling of problemen en trends die spelen in de samenleving. Geef tips of citeer een onafhankelijke deskundige.

Misleid de lezers en bezoekers van het medium niet
De onafhankelijkheid van de redactie staat voorop, dat maakt het medium betrouwbaar (en dus een relevant platform voor jouw boodschap). Het is logisch dat er verwezen wordt naar de herkomst van het stuk door gebruik van termen als ‘partnercontent’ of ‘advertorial’. Mocht je dat niet willen, dan is het de uitdaging om het stuk zo nieuwswaardig te maken dat een redactie warm wordt van jouw verhaal.