Category
Content creatie | Pr-check

Muzikanten, speel met nieuws!

Wat is mediageniek? Een journalist opbellen en vragen of zij ‘een artikel aan je willen wijden’? Bij dit scenario is de slagingskans voor een publicatie niet heel groot. Simpel gezegd: het riekt naar commercie en dan word je al snel doorverbonden met de afdeling advertentieverkoop. Journalisten maak je alleen warm met nieuws. Maar wanneer is iets nieuwswaardig?

Maak nieuws
Journalisten en redacties werken aan nieuws dat voor hun lezers, kijkers of luisteraars interessant is. Omdat niet ieder medium dezelfde doelgroep heeft, kunnen de maatstaven voor wat nieuws is verschillen. Vergelijk de artikelen uit de huis-aan-huiskrant maar eens met het Financieele Dagblad. Maar over het algemeen spelen in de beoordeling van de journalist een aantal elementen een belangrijke rol. Wij beschrijven er een aantal. Met deze informatie in handen kun je op een andere manier naar je werk gaan kijken: en zelf kansen herkennen voor nieuws.

1.     Wijk af
Als artiest internationale bekendheid krijgen via YouTube: het overkwam Esmee Denters. Ze had binnen korte tijd miljoenen views en trok de aandacht van binnen- en buitenlandse platenmaatschappijen. De media zaten er bovenop. Waarom? Haar pad week af van de ‘normale’ wegen die toentertijd bewandeld werden door muzikanten, wat het mediageniek maakte voor journalisten.

2.     Speel in op actualiteit
Artiest Double G, een in Nederland opgegroeide Griek, maakte in 2012 een rap over de situatie in zijn land. In het nummer laat hij horen hoe de burgers zich echt over de crisis voelen. De rapper stuurde een persbericht uit over zijn actie. Door de actualiteit te benutten kreeg hij de aandacht van verschillende media, waaronder een live optreden bij NOS op 3.

3.     Doe iets voor het eerst
Als een evenement of initiatief nieuw is -het woord zegt het al- dan bevat het nieuws. Een band die een experiment niet schuwt om hun muziek te promoten (en daarbij niet onverdienstelijk is) is Bløf. Zo kwamen ze als eerste in Nederland met een videoclip op basis van augmented reality. Met een speciaal ontwikkelde app kon je de clip van de single ‘Zo Stil’ op iedere ondergrond bekijken. De Zeeuwse groep treedt dan ter plekke – bijvoorbeeld op de motorkap – voor de gebruiker op.

4.     Heb een uitgesproken mening
Wij lezen graag over mensen die tegen de stroming in gaan. The Geert Wilders band bijvoorbeeld. De band verzet zich tegen de palingsound en wil een ander geluid laten horen in Nederland. Daarbij willen ze groter en bekender worden dan Geert Wilders. Dit statement trok de aandacht van verschillende journalisten van de landelijke dagbladen.

5.     Ga een onverwachte samenwerking aan
Het is niet voor niets dat modegigant H&M elk jaar een nieuwe topdesigner strikt die zijn naam aan het concern wil binden; het levert gigantische media-exposure op. Ook als muzikant kun je op zoek naar opvallende partners. Zo componeerde Laurent Garnier,  een Franse technoproducer en dj, de muziek voor een balletvoorstelling. Onder culturele media was er veel belangstelling voor de samenwerking.

6.     Win sympathie
Op 13-jarige leeftijd haalde hij zijn eindexamen gymnasium en vertelde hierover bij De Wereld Draait Door. In het programma kwam ook zijn hobby muziek componeren ter sprake. Sindsdien heeft DJ Erik Arbores meerdere optredens gehad bij het programma van Matthijs van Nieuwkerk. En wordt er ook in de overige media veel aandacht besteed aan deze Einstein en zijn muziekcarrière.