Category
Publiciteit

Dit kun je leren van de grootste pr-fails en -hoogtepunten van dit jaar tot nu toe

September staat voor de deur. Veel ondernemers staan in de startblokken om het laatste kwartaal van 2019 nog te knallen met een mooie publiciteitsstunt. Maar hoe dan? Of hoe juist niet? Sprout-expert Leonne van de Ven trekt de belangrijkste ondernemerslessen van de pr-fails en -hoogtepunten van 2019 so far.

1. Beladen onderwerp

Een pr-campagne die in alle media breed is uitgemeten, is die van ProRail: ‘Victim Fashion – Created by accident’. Een modeshow met toegetakelde kleding van spoorslachtoffers. Bedoeld om jongeren de gevaren op en rond het spoor te laten zien. Confronterend, vooral ook voor directbetrokkenen zoals machinisten. Naast lof was er ook kritiek, die landelijk de aandacht kreeg. Zoals de reactie van NS die het ‘ongepaste‘ karakter van de campagne onderstreepte.

Een shockcampagne is op het randje van ‘te’ grof en roept reacties op. Wanneer ga je ‘te’ ver? In dit geval lijkt ProRail op het juiste moment de campagne stop te hebben gezet. Niet direct na kritiek maar wel voordat het publiek zich tegen je keert. In hun communicatie bleef de spoorwegbeheerder vasthouden aan hun boodschap, maar er was ook begrip. Hierdoor escaleerde de situatie niet en wist ProRail binnen een paar dagen enorm veel jongeren te bereiken. Missie geslaagd. 

Tip: Ga je voor choqueren? Monitor de (sociale) media. Hoe is de stemming onder het publiek? Hoe reageren stakeholders? Ontstaan er kampen in de media? Dat geeft je de kans om het gesprek aan te blijven gaan en je boodschap binnen de nieuwe context te verscherpen of juist aan te passen. 

2. Break-up via de media

Lees verder op Sprout.