Category
Publiciteit

Hoe houd je een journalist aan de lijn?

Een journalist bellen om hem warm te maken voor jouw nieuws… Veel mensen moeten toch even een drempel over voordat de telefoon wordt opgepakt. Je hebt maar één kans en je wilt niet te ‘opdringerig’ overkomen. Toch loont het om te bellen als jij denkt dat je een relevant verhaal voor ze hebt. Wij geven alvast wat tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.  

Meer nieuws, minder tijd
Natuurlijk (en gelukkig maar) bepalen de media in Nederland nog steeds zelf of een geplugd verhaal nieuwswaardig is. Maar dit betekent niet dat er geen kansen zijn om journalisten te helpen aan relevant nieuws. Redacties worden kleiner, journalisten werken vaker als freelancer en de druk wordt groter om sneller en meer nieuws te hebben. Kortom de tijd en ruimte ontbreekt om overal in te duiken. Een goede bron is dus goud waard. In plaats van het gevoel ‘opdringerig te zijn’, bedenk dat je van toegevoegde waarde bent.

Tweerichtingsverkeer
Gevaar is echter dat bij een slechte aanpak je al snel als ‘telemarketeer met een ideetje’ wordt gezien. Dit risico is met name groot bij vragen als: “Heb je mijn mail ontvangen” of “Ga je iets met mijn persbericht doen.” Voorkom een dergelijk salesgesprek. Communicatie is tweerichtingsverkeer, dus ga een conversatie met de journalist aan. Pitch bijvoorbeeld niet direct je verhaal als je de journalist aan de lijn krijgt (alleen zenden). Vraag of het uitkomt, laat weten dat je denkt iets te hebben dat relevant voor hem kan zijn.

De voorbereiding
Nu je weet dat bellen met journalisten een menselijke interactie is en zeker ook van toegevoegde waarde kan zijn, hoef je je alleen nog maar voor te bereiden op het gesprek. Doorloop de hieronder beschreven stappen. Dan heb je de juiste bagage om in de telefoon te klimmen.

Stap 1: Ken je verhaal
Alles valt of staat bij je geloofwaardigheid dus oefen van tevoren je verhaal. Bij interesse zal de journalist kunnen doorvragen, dan wil je natuurlijk wel beslagen ten ijs komen. Dus laat je niet verrassen en heb antwoord op wie, wat, waar, wanneer en waarom.

Stap 2: Ken het medium
Volg de voor jou belangrijkste mediatitels structureel. Op deze manier krijg je inzicht in welke onderwerpen scoren en kun je nieuwe invalshoeken voor een onderwerp zoeken.

Stap 3: Ken je journalist
Observeer de relevante journalisten. Wat zeggen/schrijven ze over jou/directe concurrenten of over relevante ontwikkelingen in jouw markt? In je volgende contactmoment kun je verwijzen naar de opgedane kennis. Dat schept vertrouwen en je kan de journalist laten zien dat je op de hoogte bent van de actualiteit.