Category
Publiciteit

Hoe voorkom je de prullenbak?

Muzikanten, schiet raak!

Met de inzet van pr wil je: jouw muziek (of een evenement) bij een zo groot en relevant mogelijk publiek onder de aandacht brengen. Laten we een voetbalmetafoor gebruiken en de pr-missie als een voetbalwedstrijd bekijken. De boodschap (vaak verpakt als persbericht) is de bal, de perslijst het schot. De bal moet op de juiste pek landen, in het doel. Ga dus voor het beste schot en het mooiste doelpunt!

Bigger isn’t always better
Veel mensen denken al snel dat hun boodschap relevant is voor alle populaire, algemene media. Ze willen het liefst besproken worden in de landelijke dagbladen, de grote lifestylemagazines en de best bekeken televisieprogramma’s (bijvoorbeeld voorpagina Telegraaf, de LINDA. en De Wereld Draait Door). Toch is dit lang niet voor alle verhalen realistisch of zelfs maar relevant. Bijkomend gevaar van een brede aanpak, zonder kennis van de ontvangers is: je bericht wordt als spam ervaren. Met als gevolg dat toekomstige persberichten, nieuwsupdates en mails regelrecht in de prullenbak verdwijnen.

Ken je media
Jouw boodschap heeft een doel en een doelgroep. Om deze te bereiken, een goal te maken, is een goede perslijst essentieel. De eerste stap is dan ook het maken van een eigen media-database met de meest relevante redacties. Voor inspiratie check: Missmag. Alleen een algemeen redactieadres is niet toereikend, daar komen per dag soms wel duizend persberichten op binnen. Verdiep je daarom ook in de journalisten van het medium. Wie schrijft er over jouw thema? Wat zijn de onderwerpen van zijn recente artikelen? Schrijft hij ook voor rubrieken waar je jezelf in terug zou kunnen zien. Hoe meer je weet, des te groter de slagingskans.

Benader de juiste journalist
Het blijft vaak verleidelijk om breed in te zetten. En bij twijfel voeg je liever een journalist toe dan dat je kans op een publicatie misloopt. Je weet maar nooit, misschien dat hij nog een plekje moet vullen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je het beste de redactie en/of de desbetreffende journalist bellen. Niet alleen weet je dan zeker wie je moet hebben. Je kunt direct jouw verhaal met de journalist delen en achterhalen waar hij mee bezig is.

Ontdek de vakmedia
De specialistische vakmedia trekken aan het kortste eind en worden meestal over het hoofd gezien. En dat terwijl deze juist een belangrijke taak kunnen vervullen: de exacte doelgroep bereiken. Niet geheel onbelangrijk in het pr-spel. Vakmedia richten zich op een zeer afgebakend gebied en idem doelgroep. Een groot voordeel van het benaderen van vakmedia is dat zij heel erg open staan voor input, zolang deze maar binnen hun kaders past. Je benadert vakmedia heel gericht en dit maakt het, is onze ervaring, makkelijker om een band op te bouwen met de journalisten.