Category
Publiciteit

Van sufferdje naar massamedium

Iedereen kent ze wel: de krantjes met plaatselijk nieuws en aanbiedingen van de lokale detailhandel. In heel Nederland worden wekelijks ruim 700 verschillende huis-aan-huisbladen verspreid. De Wolven schreef in 2012 een blog over de pr-kansen voor ondernemers in deze bladen, die ook bekendstaan als de ‘sufferdjes’. Hoe is de situatie twee jaar later? Hebben de lokale kranten nog bestaansrecht ondanks de constante groei van online content? En is het suf of juist slim om de huis-aan-huismedia in de gaten te houden voor kansen?

Om inzicht te geven in het bereik en effect van huis-aan-huisbladen op de consument, werd begin dit jaar de HAH-bladen Monitor 2014 gepresenteerd door onderzoeksbureau Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). Hieruit blijkt dat bijna elke Nederlander (11,8 miljoen) weleens huis-aan-huisbladen leest, zelfs de Nederlanders met de Nee/Nee-sticker op de deur. De bladen vallen dus bij elke bevolkingsgroep in Nederland op de mat. Letterlijk ‘op de mat’: want de NOM HAH-bladen Monitor laat ook zien dat het lokale medium het meest op papier gelezen wordt. Ondanks de stijging van het online nieuwsaanbod per gemeente blijft 85% van de lezers trouw aan de papieren variant.

Klein blad, grote kans
Lezers gebruiken het huis-aan-huisblad voornamelijk als informatiebron. Ze zijn geïnteresseerd in lokaal nieuws en het blad voorziet in deze behoefte. Heb je iets nieuwswaardigs te vertellen? Sla dan je slag! De lokale kranten hebben meestal een kleine redactie, die toch de hele editie moet vullen. Daarom zijn ze altijd op zoek naar nieuwtjes en blij met relevante input. Met een goed geschreven stuk, dat van toegevoegde waarde is voor de lezers, is de kans dat het lokale krantje jouw persbericht gebruikt een stuk groter dan bij landelijke kranten.

Jouw bericht in een huis-aan-huisblad?
Een meerderheid van de lezers onderneemt actie naar aanleiding van content in huis-aan-huisbladen. Dit is als ondernemer precies wat je wilt! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bericht opgemerkt wordt door journalisten? Een paar praktische tips om free publicity te genereren in de huis-aan-huis media uit jouw regio:

  1. Zorg voor een duidelijk persbericht. Een lead, body met tussenkopjes en afsluiting.
  2. Maak het bericht formeel, maar niet saai. Een pakkende titel is het halve werk.
  3. Blijf bij de boodschap en maak deze niet te commercieel. Als de tekst een salespitch wordt voor jouw organisatie, dan prikt de redactie daar zo doorheen.
  4. Een artikel wordt een stuk relevanter voor de lezers als ze iets met de informatie kunnen. Verwijzingen naar misverstanden en veel gestelde vragen werken goed en ook tips en tricks kunnen je persbericht nieuwswaardiger maken.
  5. Na het uitsturen van het persbericht is het van belang journalisten op te bellen. Goede voorbereiding is belangrijk: ken je verhaal, het medium en de journalist.
  6. Jouw bericht is van toegevoegde waarde voor de media, maar zorg dat je niet ‘opdringerig’ overkomt als je de journalist benadert.

De huis-aan-huisbladen moeten zeker niet onderschat worden. Naast de grote kans op plaatsing wordt via lokale media de juiste doelgroep direct benaderd. Je moet daar zijn waar jouw klant is, en dat kan met uitstek door de lokale media.

Wil je meer weten over de resultaten van de NOM HAH-bladen Monitor? Het persbericht van Nationaal Onderzoek Multimedia vind je hier, en volledige resultaten van het onderzoek zijn hier te bekijken. Meer tips over het schrijven van een persbericht vind je hier, en over het bellen van journalisten hier.