Category
Publiciteit

Zo krijg je media-aandacht voor jouw bedrijf

Vijf pr-tips om het makkelijk(er) te maken

Als ondernemer zie je je bedrijf, product of boodschap graag terug in de media. En terecht, want die exposure kan je een heleboel opleveren; denk aan meer naamsbekendheid, nieuwe investeerders, trotse werknemers, meer websitebezoeken, hogere sales en ga zo maar door. Je bent als bedrijf zeker niet de enige die op deze manier aandacht vraagt voor je nieuws. Dus hoe vergroot je de kans dat journalisten over je gaan schrijven? Maak het hen zo makkelijk mogelijk. Hoe? Pr-bureau De Wolven geeft je een aantal handige tips.

Tip 1: Bied een op maat gemaakte insteek
Een persbericht wordt vaak gestuurd naar veel verschillende media met een algemene boodschap. Een journalist ziet daardoor vaak niet direct de relevantie van jouw bericht. Maak het voor hen concreet en relevant. Verdiep je goed in het medium dat je benadert. Wat voor verhalen vinden zij interessant? Welke kop zie je boven de artikelen? Bedenk alvast de insteek van het artikel of item voor de journalist. Dit kan per mail, maar een telefoontje kan je er zeker ook aan wagen. Zolang je maar relevant bent!

Neem Waste2Wear, een bedrijf dat textiel maakt van gerecyclede PET-flessen. Waste2Wear ging een samenwerking aan met een aantal grote modemerken zoals Wehkamp en Claudia Sträter, wat resulteerde in collecties van 100% gerecycled materiaal. Dit nieuws was niet alleen interessant voor mode-media maar ook voor lifestyle, nieuws-, duurzame en ondernemersmedia. Bij de ondernemersmedia werd bijvoorbeeld in de begeleidende mail het ondernemersverhaal van de CEO uitgelicht. Bij de fashion-media werd juist het nieuws over de nieuwe collectie naar boven gehaald. En bij de duurzame media diepten wij het duurzame doel van de samenwerking verder uit in de begeleidende mail. Wat resulteerde een breed palet aan media-aandacht voor de samenwerking.

Tip 2: Kies je vorm
Met het bedenken van een insteek help je een journalist al een eind op weg. De volgende stap is dat je ook meedenkt in de vorm van het item, denk hierbij aan een nieuwsbericht, interview, profiel, achtergrondverhaal, reportage of een specifieke rubriek.

Neem wederom het voorbeeld van Waste2Wear. Aan sommige media zijn interviews aangeboden met de CEO, dat resulteerde onder andere in een interview met Trouw. Maar een reportage over het productieproces (van plastic fles op het strand tot hippe jurk) is ook een interessante invalshoek. Je nodigt dan een medium uit om een kijkje achter de schermen te nemen. Daarnaast hebben veel media bepaalde wekelijkse rubrieken, bijvoorbeeld over een beslissend moment in iemands carrière of over een nieuwe duurzame start up. Hier liggen kansen voor ondernemers en zo denk je dus niet alleen mee over de insteek, maar ook over de vorm van het verhaal.

Lees verder op Sprout.