Hoe benader je Britse, Duitse en Belgische media
Category
Publiciteit

Zo prikkel je Britse, Duitse en Belgische media

Als je als bedrijf naar de buitenlandse markten wil gaan veroveren dan moet je met veel zaken rekening houden. Van financiële zaken tot belastingzaken, de cultuur van het land noem maar op. Ook communicatie in het land waar je mee zaken wilt doen is een essentieel onderdeel. Een belangrijk onderdeel daarvan is het genereren van free publicity. Vaak komt het voor dat juist voor dat laatste onderdeel bedrijven geen expertise inschakelen in het land zelf. Hoe komt dit en wat kun je er aan doen?

Algemene tips voor benaderen journalisten

 • Bouw een relatie op met de meest belangrijke journalisten.
 • Zoek uit welke informatie de media nodig heeft en hoe ze de informatie het liefst ontvangt. Bijvoorbeeld hoe willen de redacties beeldmateriaal aangeleverd hebben (per mail of via een link, in hoge of lage resolutie).
 • Bedenk vooraf goed wat het nieuws is en of dit nieuws relevant is voor de media die je wil benaderen. Algemene criteria voor nieuws zijn:
 • Bel alleen een persbericht na als je journalisten iets extra’s te bieden hebt.

Waar je op moet letten per land

België

 • België heeft een Franstalig en Nederlandstalig gedeelte. Het is belangrijk om journalisten in hun eigen taal aan te spreken.
 • Zorg dat je per taal de media in kaart brengt. Ieder gebeid heeft eigen landelijke en regionale media.
 • Benader een Franstalige journalist nooit in een andere taal dan het frans.
 • Franstalige media gaan voor commerciëlere verhalen: hier kun je dus een wat commerciële boodschap makkelijker kwijt.
 • Vlaamse media gaan voor inhoudelijke nieuwsverhalen
 • Journalisten persoonlijk kennen helpt enorm, zorg daarom dat je een relatie met ze opbouwt
 • De culturele verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn groot. Elk gebied heeft een ander politiek klimaat. Zorg dat je weet welke media in welke delen van België uitkomen zodat je journalisten nieuws aanbiedt wat bij hun medium past. Vlaanderen en Wallonië hebben alle kranten dubbel. Dus ze hebben ieder media in hun eigen taal.
 • Er zijn bijna geen glossy’s in België. Belgen lezen met name Nederlandse glossy’s
 • Zorg dat je persbericht niet langer is dan 1A4 tekst. Zorg dat de datum er duidelijk op staat. Journalisten laten vaak berichten een aantal dagen liggen.

Engeland

Door alle schandalen is de Engelse media voorzichtiger geworden met het publiceren van verhalen. Er wordt meer dan ooit gecheckt of verhalen kloppen. Zorg dan ook altijd dat de informatie juist is.

Er zijn in Engeland elf verschillende dagbladen en tien zondagkranten. Bijna de helft van de Britten lezen een dagblad of een zondagkrant. De belangrijkste bladen zijn: The Times, The Guardian en de Daily Telegraph. Op zakengebied is De Financial Times belangrijk.

Britse journalisten zijn sceptisch en het is een uitdaging om hen te overtuigen dat jouw verhaal relevant is. Zorg ook hier weer dat je journalisten kent en weet welke informatie ze nodig hebben. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de lezersprofielen van de bladen, zodat je daar op in kunt spelen.

Tips:

 • In Engeland hebben media een rijk taalgebruik en gebruiken in berichtgeving veel superlatieven. Dit in tegenstelling tot Nederlandse media. Waar juist geen gebruik wordt gemaakt van superlatieven. Nederlandse persberichten moet je juist feitelijk blijven.
 • Doordat journalisten sceptisch zijn is het erg belangrijk om vooraf goed te bepalen wat je nieuws is en voor welke media dit nieuws relevant is. Het opbouwen van een goede relatie kan alleen als je journalisten nieuws aanbiedt wat inhoudelijk klopt.
 • Focus in de UK niet alleen op print, maar juist ook op tv en online media. Britse media zijn altijd op zoek naar experts. Dus als je een expert kan bieden die inhoudelijk een toegevoegde waarde heeft, dan kan je daarmee scoren.
 • Ook kan het helpen om celebs in te zetten bij lanceringen van producten of ze juist je producten te laten gebruiken.
 • Engelse persberichten zijn altijd erg lang en bevatten heel veel informatie. Bijvoorbeeld als het gaat over een nieuwe televisie dan staat in het persbericht ook alle verkoopinformatie en bijvoorbeeld informatie over de designer. Ook wordt in de UK veel gebruik gemaakt van superlatieven zoals fantastisch beeldkwaliteit. Dit in tegenstelling tot Nederland. Hier zal een journalist dat zelf willen beoordelen of de kwaliteit fantastisch is.

Duitsland

Duitsland lijkt het meest op Nederland. Daar willen journalisten ook graag korte, objectieve persberichten ontvangen. Liefst nog korten dan 1A4 tekst als het kan. Belangrijk is om het persbericht af te stemmen op mediumtype. Dus een lifestyle bericht naar glossy’s heeft andere focus dan een bericht naar dagbladen. De belangrijkste kranten van Duitsland zijn gevestigd in München, Hamburg (lifestyle correspondenten), Frankfurt (financiële correspondenten) en Berlijn (politieke correspondenten). Steeds meer uitgeverijen van dagbladen focussen nu ook op online aanwezigheid. Daarnaast bieden de dagbladen steeds meer achtergrondverhalen, analyses en reportages. Duitsland is sterk regionaal georiënteerd. Het land heeft 333 regionale dagbladen, tien nationale dagbladen, tien kwaliteitspublicaties en negen zogenaamde populaire kranten die zich richten op het algemeen belang zaken. De totale oplage cijfers voor een aantal 350 Duitse dagbladen komen tot 18,8 miljoen.

De meest invloedrijke kranten zijn de Frankfurter Allgemeine Zeitung of Süddeutsche Zeitung.

Ook heeft Duitsland een scala aan (vak) tijdschriften Er zijn ongeveer 2.300 verschillende bladen met een totale oplage van meer dan 110,5 miljoen. Stern, Focus en Spiegel, zijn de grootste opiniebladen.

Tips

 • Duitse media zijn erg inhoud gedreven. Biedt daarom altijd onderbouwde verhalen aan. Ook als het om lifestyle gaat.
 • Let er goed op dat je onderwerp past bij het medium en de lezers van het medium. Hier zijn journalisten erg kritisch op. Zeker omdat er veel verschillende media voor de verschillende doelgroepen is.
 • Let goed op deadlines en kom afspraken altijd na!
 • Werk samen met redacties en overleg over onderwerpen en inhoud
 • Gebruik van professoren om je verhaal te onderbouwen werkt. Zo heeft een maaltijdenfabrikant tijdens de introductie van maaltijden voor ouderen een professor ingezet. Hij had een inhoudelijk verhaal over het belang van voedsel voor ouderen en welk vitamines voor hen relevant zijn. Door de inzet van deze professor hebben media het verhaal inderdaad goed opgepakt.

Missers

Een groot internationaal bedrijf wilde een nieuw product in België introduceren. Het ging om een audioproduct. Gelijktijdig was ook de lancering in Nederland. Journalisten uit België werden uitgenodigd om bij het lanceringsfeest in Nederland aanwezig te zijn. Niemand is gekomen en het bericht is niet opgepakt. Een van de reden was dat het feest in Nederland was en in de avond. Vlaamse journalisten reizen niet ver voor lanceringsfeestjes (ook vanwege budgetten). Daarnaast gaan ze alleen overdag naar lanceringen. Gemiste kans dus.

Een Nederlands gordijnenmerk wilde de Vlaamse markt veroveren. Ze hadden een persbericht uitgestuurd naar alle media, in het Nederlands en Engels. Hier was door de media totaal niet op gereageerd. Het bleek dat het bericht dus in twee talen moest worden opgesteld. Ook wil lifestyle pers heel graag het product kunnen zien en / testen. Deze mogelijkheid werd niet geboden door de fabrikant.