Category
Content creatie | Influencer marketing | Publiciteit

Zo kom je aan tafel bij RTL Late Night

Het hart van veel ondernemers klopt sneller bij de gedachte gast te zijn bij één van de grote talkshows. Maar hoe mooi jouw verhaal ook is, niet al het nieuws is relevant genoeg om aan tafel te komen bij een Humberto Tan of Eva Jinek. Vergroot je kans met deze tips van Sprout-expert Leonne van de Ven. 

Het nieuwe tv-seizoen is weer begonnen. Een nieuwe ronde, betekent nieuwe kansen. Nodeloos spammen van de redacteuren van De Wereld Draait Door of Pauw wil je voorkomen (voor het geval je in de toekomst echt iets te vertellen hebt). Maar het lukt collega-ondernemers ook, dus wanneer maak je daadwerkelijk kans?

Een aantal ingrediënten van de toverformule voor een plekje aan een van de talkshow-tafels:

1. Je bent de eerste in Nederland (en iedereen wil het hebben)

De Wereld Draait Door heeft veel aandacht voor tech-innovaties en digitalisering. Software architect Dennis Vroegop was dit jaar de eerste in Nederland met de langverwachte Hololens. Deze bril voegt virtuele objecten toe aan de werkelijkheid (Augmented Reality). In deze 3D-wereld is alles mogelijk, maar dan alleen voor degene die de Hololens bezitten. Kortom, een spectaculaire primeur om je vingers bij af te likken. Daar zegt Matthijs geen nee tegen.

2. Je hebt een persoonlijk verhaal dat de mens raakt

Jaarlijks krijgen bijna 6000 mensen te horen dat zij melanoom hebben, de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Stichting Melanoom lanceerde een campagne om mensen op te roepen hun huid vaker te checken op verdachte plekjes. Astrid Nollen-de Heer, oprichtster van de stichting, kreeg zelf te horen dat ze nog maar een paar maanden te leven had door een agressieve vorm van huidkanker. Na een experimentele therapie is ze nu vijf jaar kankervrij. Haar positieve energie en de persoonlijk verhalen van lotgenoten zet zij nu succesvol in om aandacht te vragen voor de gevaren.

3. Een bekende Nederlander is je ambassadeur

Tijdens de eerste Week van de Circulaire Economie werd Prins Carlos de Bourbon de Parme (ook wel de klimaatprins) betrokken om de boodschap van een afvalvrije wereld te bekrachtigen. Een goede manier om de aandacht te trekken voor jouw initiatief. Overigens ook met een mediapersoonlijkheid moet je inhoudelijk iets toe te voegen hebben. In dit geval ging het om de plastic zee die we creëren dankzij onze afvalproductie. Iets wat ons allen raakt en waar we samen verantwoordelijk voor zijn. Direct het bruggetje naar het volgende ingrediënt van de toverformule.

4. Je hebt de oplossing voor een maatschappelijk probleem

Jaarlijks sterven tussen de 3.000 en 13.000 Kenianen door een verkeersongeluk. Een groot deel daarvan zijn motorgebruikers. Huib van de Grijspaarde, speelt hier met sociale onderneming Koneksie op in met een veilige motor die alleen wordt verkocht met een onderhouds- en een opleidingsprogramma. Dergelijke ondernemersverhalen zijn kansrijk voor media zoals RTL Z en 7 Ditches TV.

Laat je overigens niet afschrikken door de lagere kijkcijfers. Met een talkshow zoals Paul van Liempt raak je wel het hart van de doelgroep en daar bereik je soms meer mee dan een kijkcijferkanon zoals DWDD.

5. Je weet een discussie los te maken

Let’s face it, we kijken ook naar Eva, Humberto en Matthijs omdat we geëntertaind willen worden. Een ingrediënt dat het volgende voorbeeld goed heeft toegepast. Jeroen Pauw heeft al vaker het nieuws gehaald met zijn gedachten over vrouwen (aan tafel). Met de insteek dat het feminisme juist mannen nodig heeft kun je een interessante discussie losmaken. De lancering van de Ophij als tegenhanger van de Opzij was een mooie aanleiding om eindelijk weer eens een vrouw aan tafel te krijgen bij Pauw.

Helaas zijn al deze ingrediënten nooit een garantie om een appearance te maken bij je droompodium. Maar als je meedenkt met de redactie over hoe je interessante tv creëert, dan heb je in ieder geval meer kans om uitgenodigd te worden. En mocht het dit seizoen niet lukken, bedenk dat er waarschijnlijk genoeg andere media zijn die heel goed aansluiten bij jouw onderwerpen en doelgroep.