Bol.com: the introduction of the multi-packing machine

In 2018, the collaboration between bol.com and De Wolven started. At that time, bol.com was already actively implementing an ambitious CSR policy but was looking for support to also share this with the public through communication. De Wolven was involved in formulating and bringing to life their CSR objective: in 2025, bol.com wants to make climate-neutral shopping possible. This means they want to reduce their CO2 emissions per package to zero. Together with bol.com, we discuss on a weekly basis which activities are planned, and which contribute to their sustainable ambition. These activities provide a hook to approach the media, to bring their sustainable message to the attention again. For example, in September 2021 the ‘Multi-packing machine’ was introduced. This is the first machine in the world that packs multiple items of different sizes into one box. This means smaller packages, less packaging material and as little empty air as possible. As a result, more packages can be carried in means of transport, so that fewer trips are needed to deliver the same number of items. Which in turn reduces CO2 emissions. An important innovation. How do we ensure that the press will write about this?

Aanpak: een-op-een mediabenadering

Doordat de multi-inpakmachine uniek is zijn soort is, wisten we dat het bericht hoogstwaarschijnlijk opgepakt zou worden door vakmedia. Maar om nationale media enthousiast te maken voor de introductie van de multi-inpakmachine, moesten we het nieuws relevant maken voor de consument. Want waarom is het voor de consument fijn dat bol.com een multi-inpakmachine in gebruik neemt?  Nu is een grote ergernis van veel consumenten dat ze een te grote doos ontvangen voor de artikelen die ze hebben besteld. De multi-inpakmachine biedt de oplossing, want hij pakt precies op maat in. We gaven vervolgens een uniek kijkje achter de schermen door naast een persbericht ook een video van de multi-inpakmachine mee te sturen. Deze video was tevens geschikt om te delen via social media waardoor we via de eigen kanalen van bol.com ook extra aandacht voor de multi-inpakmachine konden realiseren.

Resultaat

Meer dan veertige publicaties zijn verschenen in zowel landelijke media (oa. Trouw, RTL nieuws en Reformatorisch dagblad) als in regionale media en vakmedia. Ook de video is via socials al meer dan 50.000 keer bekeken.

“Dit project was ontzettend leuk om op te pakken omdat de activiteiten zo divers waren; van het ontwikkelen van een script voor de video, het briefen van de fotograaf, het begeleiden van de opnames, het opstellen van een Q&A voor de directie en hen ook briefen voor de opnames, het ontwikkelen van een persbericht en de perslijst, contact met key media: dit perstraject had het allemaal. ”

Marre de Visser, pr-adviseur
Do you want to exchange ideas with the Wolves about sustainability in your company? Get in touch with Marre