Minister Bussemaker Financiele Zelfstandigheid
Category
Pers

Flevolandse organisaties en minister Bussemaker maken zich hard voor financiële zelfstandigheid vrouwen

O.a. Windesheim, Hoogwoud & Van Haga, Flevoziekenhuis, ROC Flevoland, Flevolandse Zakenvrouwen tekenen voor werkplekken, opleidingen

Schermafbeelding 2015-08-12 om 12.19.39

Almere – Hoe vergroot je de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt? Door vrouwen te helpen hun talenten te ontdekken en bedrijven aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, vindt minister Jet Bussemaker (Emancipatie). Vandaag deed KRACHT on Tour de regio Flevoland aan. Het doel van het evenement is om het talent van vrouwen in de regio beter te benutten en hun financiële zelfstandigheid te vergroten. In Nederland is meer dan de helft van de vrouwen niet economisch zelfstandig. En ook in Flevoland kan een op de twee vrouwen financieel niet op eigen benen staan. Reden voor de minister om afspraken te maken met bedrijven over wat zij gaan doen om de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het gaat daarbij o.a. om het Flevoziekenhuis, ROC Flevoland, Hogeschool Windesheim en accountantskantoor Hoogwoud & van Haga.

Meer keuzevrijheid en sterkere positie
“Wanneer vrouwen financieel zelfstandiger zijn vergroot dat hun keuzevrijheid en verbetert het hun positie in de samenleving. Daar hebben zowel de vrouwen zelf een rol in, maar vooral ook werkgevers. Meer vrouwen moeten de kans krijgen en gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken, te benutten en te verzilveren,” aldus minister Bussemaker.

Opleidingsplekken on the job, colleges met korting en stimuleren ondernemerschap
De afspraken die vandaag zijn gemaakt, dragen op verschillende manieren bij aan het vergroten van de financiële zelfstandigheid van vrouwen Zo heeft een aantal bedrijven als doel gesteld om werkervaringsplaatsen en opleidingen beschikbaar te stellen. Administratiekantoor Hoogwoud & Van Haga gaat bijvoorbeeld om het opleiden van 45+ vrouwen binnen de accountancy. De vrouwen combineren werken bij het bedrijf met een opleiding in de rustige periodes van het jaar. “Vrouwen moeten werk hoger op hun prioriteitenlijstje zetten. Mannen doen dat van nature, vrouwen kunnen dat ook leren”, aldus Marijke Hoogwoud, mede-eigenaar Hoogwoud & Van Haga. Windesheim gaat lesuren en colleges waar extra ruimte is, tegen gereduceerd tarief beschikbaar stellen aan de gemeente. Op deze manier kunnen ook vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt hieraan deelnemen. Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen wil in samenwerking met De Schoor een buddysysteem opzetten voor vrouwen die zelfstandig ondernemer willen worden.

Ruimte voor vrouwelijk talent
In aanloop naar de ondertekening van de deals bracht de minister een werkbezoek aan het Flevoziekenhuis. De organisatie neemt verschillende maatregelen om de combinatie van arbeid en zorg te faciliteren. Zo is er de mogelijkheid van kinderopvang binnen de muren van het ziekenhuis. De raad van bestuur bestaat volledig uit vrouwen en de raad van toezicht voor 50%. Ook in managementfuncties en onder medisch specialisten zijn vrouwen goed vertegenwoordigd. Bussemaker gaat met de HR-manager en verpleegkundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis in gesprek over thema’s als financiële zelfstandigheid en de rol van de werkgever bij een goede combinatie van arbeid en zorg.

Over KRACHT on Tour
KRACHT on Tour is een reeks regionale bijeenkomsten waarin het thema financiële zelfstandigheid van vrouwen centraal staat. Met de tour wil Minister Bussemaker het bewustzijn vergroten van het belang van financiële onafhankelijkheid. De bewindsvrouw wil dat vrouwen meer de kans krijgen en grijpen om hun talenten op de werkvloer te benutten.

Kracht on Tour heeft inmiddels de regio’s Roermond, Eindhoven, Zwolle, Rotterdam en Groningen bezocht. Daar zijn deals gesloten met onder andere Philips, de Technische Universiteit Eindhoven, de Gasunie, RET, Nationale-Nederlanden, de NS, diverse gemeenten en andere organisaties.

Alle deals zijn vanaf 8 juni terug te lezen op www.krachtontour.nl

EINDE BERICHT