Category
Pers

Huurprijs vrije sector stijgt fors in grote steden

Amsterdam – De huurprijzen voor vrije sector woningen in Nederland zijn in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,3% gestegen in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in de vier grote steden Amsterdam (+7%), Den Haag (+7%), Rotterdam (+9%) en Utrecht (+7%) stegen de huurprijzen hard.
De gemiddelde huurprijs van een vrije sector woning in Nederland steeg naar € 12,71 per vierkante meter per maand. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde huurmarktcijfers van
Pararius Huurwoningen, het grootste online platform voor huuraanbod in Nederland.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: “Het huuraanbod in de vrije sector staat onder druk. De afgelopen twee jaar werden er continu meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet. Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs die vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar is”.

Naast de vier grote steden vonden grote stijgingen o.a. plaats in, Apeldoorn, Assen, Den Bosch, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad en Middelburg waar de huurprijzen in een jaar tijd met meer dan 7% stegen.

Grafiek Pararius Q2 2015

Middeninkomens willen huren in de stad
De verbetering van de situatie op de koopmarkt is groot waardoor particulieren hun woningen te koop en niet te huur aanbieden. Ondertussen is er een groeiende groep mensen met een middeninkomen geïnteresseerd in een vrije sector woning in de stad. Jasper de Groot: “De dubbele middeninkomens met weinig kinderen ontdekken het huurhuis als flexibel en mobiel alternatief op vlak van werken en wonen. Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor de lange termijn. Daarnaast hebben starters veelal beperkte financieringsmogelijkheden vanwege het ontbreken van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd. Het huren van een woning in de vrije sector biedt voor hen een perfecte uitkomst”.

In Amsterdam betaalt een huurder momenteel gemiddeld € 20,68 per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning. Nooit eerder was de huurprijs zo hoog in Amsterdam.

EINDE BERICHT