Category
Pers

Huurprijs vrije sector woning verder gestegen

Stabiele trend omhoog voor huurprijzen in de vrije sector

Amsterdam – De huurprijzen voor vrije sector woningen in Nederland zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,9% gestegen in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs van een vrije sector woning in Nederland steeg naar € 12,61 per vierkante meter per maand. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde huurmarktcijfers van Pararius Huurwoningen, het grootste online platform voor huuraanbod in Nederland. Het afgelopen kwartaal werden er 11.553 vrije sector woningen te huur aangeboden op Pararius.nl en er werden 11.739 huurwoningen verhuurd.

Jasper de Groot, algemeen directeur Pararius: “Het is niet vreemd dat de huurprijzen in de vrije sector hun weg omhoog vinden. Het gemiddeld beschikbare huuraanbod in dit segment daalde het afgelopen jaar met ongeveer 17%.” Toch zou je gezien de niet geringe daling verwachten dat de huurprijzen harder zouden stijgen. Echter de verbetering van de situatie op de koopmarkt is groot, waardoor de druk op de huurmarkt afneemt. Dat de vrije sector huurprijzen de afgelopen periode geleidelijk zijn gestegen is te wijten aan de groeiende groep mensen die geïnteresseerd is in de zeer schaarse middeldure huurwoningen* in de grote steden.

Schermafbeelding 2015-08-12 om 12.45.57

Middeldure huur is smeerolie voor de woningmarkt
De middeldure huurwoningen, met huren tussen de € 700,- en € 1.000,- per maand, zijn de smeerolie van de woningmarkt. Dit segment zorgt voor keuzevrijheid en dynamiek. Het aandeel van dit soort woningen van de Nederlandse woningvoorraad is echter veel te klein en de vraag is groot waardoor de huurprijzen stijgen. Het aandeel sociale huurwoningen daarentegen is te groot. Jasper de Groot: “Niet voor niets telt Nederland zo’n 600.000 scheefwoners. Dit betreft mensen die na verloop van tijd te veel zijn gaan verdienen om aanspraak te mogen blijven maken op een sociale huurwoning. Voor deze groep is er echter geen betaalbaar alternatief in de vrije sector voorhanden waardoor men niet de mogelijkheid heeft om op te schuiven”. Nergens anders in Europa is het aandeel sociale huurwoningen zo groot als in Nederland. Hierdoor zijn er eigenlijk maar twee Nederlandse smaken. Of je koopt een woning, of je probeert te huren op de beperkt toegankelijke sociale huurmarkt.

EINDE BERICHT

* huurwoningen met huren tussen de € 700,- en € 1.000,- per maand