Category
Pers

IEP Eindtoets gaat vandaag van start

bureau ICE

Culemborg – Het toetsen van de prestaties van groep 8-ers houdt onderwijsland in de ban. Basisscholen maken dit schooljaar voor het eerst verplicht een eindtoets. Ruim 7.000 leerlingen van 279 basisscholen buigen zich vandaag en morgen over de IEP Eindtoets van Bureau ICE. Met de IEP Eindtoets maken leerlingen een andere toets dan veel basisscholen in Nederland gewend zijn. Zo geven leerkrachten aan voor de IEP te kiezen omdat ze willen dat kinderen meer plezier krijgen in het maken van de toets. Leerlingen voelen zich prettiger omdat het niet aanvoelt als een toets. En als je je prettig voelt, kan je beter laten zien wat je kan.

Test uzelf
Bureau ICE heeft een voorbeeldboekje gemaakt van de IEP Eindtoets zodat u zelf kunt ervaren hoe motiverend de vraagstelling en lay-out van de toets is. Via www.toets.nl/testuzelf kunt u de toets downloaden. Of vraag een papieren versie aan via onderstaande contactgegevens.

Meer plezier in toetsen  
Met de IEP Eindtoets worden – net zoals bij de eindtoetsen van Cito en A-Vision – de verplichte vaardigheden lezen, taalverzorging en rekenen gemeten. Pleunie Schoonewelle, basisschool de Linde in Laag Zuthem: “Doordat de toets eruit ziet als een tijdschrift hebben mijn leerlingen meer zin om te lezen”. Uit onderzoek van Bureau ICE blijkt ook dat leerkrachten de IEP Eindtoets goed tot zeer goed vinden aansluiten op de belevingswereld van groep 8-ers. “Dankzij herkenbare illustraties en vragen die inhaken op het dagelijks leven van de kinderen wordt het leuker om de toets te maken.”

Ellen Hooijdonk, OBS de Nijenoord in Wageningen: “Bovendien kunnen de kinderen in de boekjes werken en is de lay-out overzichtelijk. Ook de rekenopdrachten leken niet al te talig, dat is vaak toch een struikblok voor leerlingen.” De toets neemt minder tijd in beslag dan de meeste basisscholen gewend zijn. De IEP Eindtoets wordt afgenomen op twee ochtenden van maximaal twee uur.  

Resultaten IEP Eindtoets
Begin mei ontvangen scholen een rapportage van de resultaten en weten de leerlingen wat hun uitslag is. De uitslag laat direct zien welk referentieniveau de leerling beheerst en geeft een second opinion voor het schooladvies. De afgenomen IEP Eindtoets kunt u vanaf 11 mei inzien.

Basisscholen spreken?

Wilt u van de leerlingen en leerkrachten zelf horen hoe het is om met de IEP Eindtoets te werken? U kunt via Bureau ICE in contact komen met de betreffende scholen.

EINDE BERICHT