Category
Pers

Layla: tafel en kunst ineen

Layla_03_low

Amsterdam – Paco Raphael introduceert Layla, een limited edition designtafel. De designer/kunstenaar slaat met dit nieuwe werk een brug tussen productontwerp en zijn conceptuele popart. Layla verschijnt in een oplage van zeven en maakt de serie van drie kunsttafels compleet. 

Is het een tafel of is het kunst? Het antwoord is: allebei. Hoewel de stijlvaste signatuur van kunstenaar Paco Raphael heel herkenbaar is, koestert hij vrijheid in uitingsvorm. “Waarom zou kunst beperkt moeten blijven tot een doek aan de wand?” Bij het ontwerpen van zijn producten stopt de ontwerper/kunstenaar niet bij het platte vlak, maar ontwerpt het object vanuit de kern. De gehele tafel staat ter discussie om tot het mooist mogelijke resultaat te komen. Een eindresultaat waar de tafelpoten een kunstobject an sich zijn en waar de constructie is verbeterd tot een bij de stijl en kwaliteit van Paco Raphael passend product.

Robuuste blikvanger
Met een afmeting van 240 cm x 100 cm is Layla een robuuste blikvanger voor thuis of op kantoor. Het zwart-witte industriële artwork op het tafelblad bestaat uit een mix van technieken: computerbewerkingen, analoge schilder- en collagetechnieken en graffiti art. Het ontwerp van Paco Raphael gaat verder dan de print. Het tafelblad is opgebouwd uit een 7cm-dikke laag multiplex, met daarop de met de hand bewerkte print-transfer, afgewerkt met krasvaste polyurethaan. De stalen, gepoedercoate poten omlijsten het tafelblad en zijn vastgezet met eigen ontworpen industrieel ogende schroeven. Het resultaat is een symbiose van een designobject met toegepaste kunst.

Ter ere van 5 jaar Paco Raphael
De eerste tafel genaamd The Jacket was een echte eye-catcher; een knalgele variant met een zwarte print. Daarna volgde de vierkante Red Rooster: met een zichtbare houtnerf met rood, wit en zwart artwork. Layla is het nieuwste pareltje. Deze zwart-witte industriële pop-art tafel staat in het teken van het 5-jarige jubileum van Paco Raphael. In de vijf jaar dat hij voor zichzelf werkt, heeft de designer/kunstenaar wereldwijde erkenning geoogst op Art Basel in Miami en solotentoonstellingen in New York. Zijn werk maakt deel uit van de collecties van 25 galeries en interieurwinkels in Nederland, Duitsland, Zweden, Frankrijk en Amerika.

Dit jaar staan nog de Affordable Art Fair in New York en Amsterdam, exposities in Amsterdam en de Dutch Design Week op de agenda. Het werk van Paco Raphael is in Nederland momenteel te koop in 8 galeries waaronder: Kunsthuizen en Urban Art House. Layla is tot half maart te zien in de nieuwe Paco Raphael studio en showroom in Amsterdam en voor een prijs van € 9000 te koop bij de galeries en vanaf half februari in zijn nieuwe webshop www.pacoraphael.com.

Het werk van Paco Raphael
Paco Raphael fotografeert over de hele wereld stadslandschappen en combineert deze met oude affiches van muziek, typografie, erotica en cinema uit de jaren ’50, ’60 en ’70. De digitaal gemixte print wordt met de hand nabewerkt met stencils, sjablonen, verf en stift. Door het stedelijk leven toen en nu in één beeld te verenigen, creëert hij een hedendaags schilderij. Veelzijdige, levendige, mixed media schilderkunst die onmiskenbaar herkenbaar is als een Paco Raphael.

EINDE BERICHT