Category
Pers

Meer scholen dan verwacht kiezen IEP Eindtoets

Culemborg – Groep 8-leerlingen maken dit schooljaar in april of mei voor het eerst verplicht een eindtoets. Nieuw is eveneens dat basisscholen de keuze kregen uit drie toetsen. De Centrale Eindtoets gemaakt door Cito, de IEP Eindtoets ontwikkeld door Bureau ICE of Route8 van A-Vision. Bureau ICE meldt dat maar liefst 7.000 leerlingen van 279 basisscholen zich op 15 en 16 april buigen over de IEP Eindtoets. Dit aantal ligt ruim drie keer hoger dan verwacht.

Uit een onderzoek dat Bureau ICE in januari liet uitvoeren door DUO Onderwijsonderzoek kwam naar voren dat 1% procent van de basisscholen die nu met Cito werken, overgaat naar de IEP Eindtoets en 1% naar Route8. Veel scholen wilden de keuze voor een mogelijke andere eindtoets even uitstellen. Nu blijkt echter dat maar liefst 4% is overgestapt naar de IEP Eindtoets.

Nieuwe speler
Karen Heij, directeur Bureau ICE: “We zijn trots dat verschillende basisscholen verspreid door Nederland de stap hebben gezet om hun leerlingen te toetsen met de IEP Eindtoets. Cito is welbekend in het onderwijs en wij zijn een nieuwe speler op de markt. In een korte tijd hebben we goed aan onze naam kunnen bouwen en scholen bekendgemaakt met de waarden van onze toets.”

Taal geen struikelblok
De IEP Eindtoets onderscheidt zich van de andere twee toetsen. Zo wordt er vooraf niet geselecteerd op leerniveau: alle leerlingen maken dezelfde opgaven. Ook sluiten de vragen aan op de belevingswereld van basisschoolleerlingen, waardoor ze beter begrijpen waarom ze bepaalde vaardigheden moeten leren. En de rekenopgaven zijn zo geformuleerd dat taal geen struikelblok wordt. Verder mogen de leerlingen in de boekjes schrijven. Volgens scholieren die de toets uittestten, maakt dit de opgaven ‘leuker en handiger’.

Proefversie voor scholen
Alle scholen in Nederland kunnen in mei de IEP Eindtoets gratis testen. Inmiddels hebben zich vijftig scholen aangemeld. Bureau ICE verwacht nog meer inschrijvingen. Omdat schooljaar 2014-2015 een overgangsjaar is, gaan scholen de komende periode nauwkeuriger bekijken welke eindtoets het beste bij hun leerstijl past.

EINDE BERICHT