Category
Pers

Nominaties Opzij Literatuurprijs 2015 bekend

Schermafbeelding 2015-08-12 om 11.59.33
Amsterdam – Bregje Hofstede, Nina Polak, Franca Treur, Sana Valiulina en Niña Weijers maken kans op de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige, door een vrouw geschreven roman. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden.  

Drie debutanten
Maar liefst drie debutanten staan dit jaar op de shortlist: Bregje Hofstede – voor De hemel boven Parijs (Cossee) –, Nina Polak – voor haar roman Wij zullen niet te pletter slaan (Prometheus),– en Niña Weijers – voor De consequenties (Atlas Contact). Franca Treur is genomineerd voor haar tweede roman De woongroep (Prometheus) en Sana Valiulina – de meest ervaren auteur onder de genomineerden – voor Kinderen van Brezjnev (Prometheus).

Grootse thematiek
De jury, bestaande uit Jacqueline Bel (hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit), Elsbeth Etty (recensent voor NRC Handelsblad en bijzonder hoogleraar aan de VU), Marja Pruis (auteur en recensent voor De Groene Amsterdammer), Lies Schut (recensent voor De Telegraaf) en Femke van Wiggen (cultuurredacteur Opzij), vindt dat de genomineerde auteurs lef tonen: “Ze schreven ambitieuze romans, waarin ze ieder op eigen wijze identiteit, verbeelding en werkelijkheid bevragen. Grootse thematiek die tot uitgesproken literatuur heeft geleid.”

Uitreiking
De winnaar van de Opzij Literatuurprijs 2015 wordt zondag 30 augustus tijdens de Uitmarkt bekendgemaakt. In de Podiumtent voor het Rijksmuseum spreekt Andrea van Pol vanaf 16.00 uur met de genomineerde auteurs. Om 16.30 uur reikt hoofdredacteur Irene de Bel de Opzij Literatuurprijs uit.

Vorig jaar ging de Opzij Literatuurprijs naar Saskia de Coster voor haar familieroman Wij en ik. Eerdere winnaars zijn o.a. Hanna Bervoets, Jessica Durlacher, Doeschka Meijsing en Manon Uphoff.

Dwarsdenkers
Het julinummer van Opzij, dat vanaf donderdag in de winkels ligt, bevat, naast aandacht voor de genomineerden, ook een interviewspecial met ‘dwarsdenkers’ als comedian Soundos, econoom Mariana Mazzucato, politicus Linda Voortman en activist Rebecca Gomperts.

EINDE BERICHT