Musea Opening Limburg
Category
Pers

Opening musea van de toekomst: Columbus, Cube, Continium

Vernieuwd museumplein in Kerkrade wordt publiekstrekker voor Limburg

Kerkrade – Op 25 oktober verwelkomt het vernieuwde museumplein in Kerkrade de eerste bezoekers. Aan het bestaande wetenschapsmuseum Continium discovery center zijn twee nieuwe bezoekersinstellingen toegevoegd: Columbus earth theater en Cube design museum. Kerkrade krijgt hiermee het eerste omgekeerde planetarium van de wereld en het eerste designmuseum van Nederland. De drie museale instellingen worden nu al geprezen als de musea van de toekomst vanwege hun innovatieve en ontgrensde karakter. Een groot cultureel cadeau voor Nederland, de Euregio Maas-Rijn en de provincie Limburg.

Met Columbus heeft Limburg een wereldprimeur te pakken. Bezoekers kunnen in “Earth, our planet, our home” voor de eerste keer zien wat tot nu toe slechts 500 astronauten hebben gezien: de blik vanuit de ruimte op aarde. Cube, de zes verdiepingen tellende kubus, is een plek voor innovatie, internationaal design en co-creatie met de bezoekers. In Continium maak je spelenderwijs kennis met nieuwe technologie en onderzoek je wat wetenschap voor je leven betekent.

Het gaat niet alleen om de drie aparte instellingen; de openbare ruimte speelt ook een essentiële, verbindende rol in dit project. Het terrein wordt namelijk de nieuwe entree tot de stad Kerkrade doordat de openbare routes het gebied doorkruizen, bijvoorbeeld de looproute van het station naar de stad.

Veranderende rol musea
Het ensemble van de drie instellingen en de verbonden openbare ruimte is het geesteskind van Hans Gubbels, directeur van Continium discovery center. “De plaats van het museum in de maatschappij is aan verandering onderhevig. In een ontgrensd en toekomstbestendig museum gaat het om debat en participatie in plaats van alleen toeschouwen. Met Museumplein Limburg nemen we hier een voortrekkersrol in. We willen een omgeving creëren waar kennis en verwondering over wetenschap, technologie, design en onze aarde tot bloei komen.”

Columbus
Columbus is een bolvormig gebouw dat voor de helft boven het maaiveld uitsteekt en voor de andere helft onder de grond verborgen zit. In de onderste helft van de bol bevindt zich het earth theater. Vanaf twee ringvormige balkons met glazen vloeren kijken de bezoekers op een holle megaprojectie met een doorsnede van 16 meter. In de bovenste helft van de bol, onder de koepel, bevindt zich een cirkelvormig auditorium. Hier bevindt zich het eerste National Geographic 3D Theater van Europa, waar onder andere documentaires en films van National Geographic getoond worden.

In Columbus ligt de aarde letterlijk aan je voeten. In het omgekeerde planetarium kunnen bezoekers de schoonheid en breekbaarheid van onze aarde ervaren door de ogen van een astronaut. Wat doet de vooruitgang van de mens met onze globe? En wat doen wij op onze beurt voor haar? De wereldunieke ervaring zet aan tot het nadenken over duurzaamheidsvraagstukken. Naast ‘Earth, our planet, our home’ biedt het spectaculaire theater andere producties zoals ‘ZWART – een ondergrondse reis door de mijnen’, waarin je de verborgen overblijfselen kan aanschouwen van het mijnverleden van de streek. Je wordt meegenomen in het ondergrondse landschap van Limburg en maakt kennis met deze verlaten wereld met honderden kilometers mijngang, machines en spoorrails.

Cube
Cube richt zich op design ‘for human needs’. Oftewel, hoe zet je ontwerp in voor menselijke behoeften zoals gezondheid, voedsel, onderdak, veiligheid, geborgenheid en welzijn. In tegenstelling tot andere design musea laat Cube niet alleen design zien; het wordt ook een plek waar kennis wordt gedeeld en nieuwe inzichten tot leven komen. Zo kunnen bezoekers het verhaal achter het ontwerp ontdekken, van brainstorm tot prototype. Elk jaar biedt de instelling onderdak aan dertig studenten en ontwerpers die daadwerkelijk het designproces doorlopen vanaf de behoefte tot de uiteindelijke uitwerking. Bezoekers worden hierin aangespoord om mee te denken en werken waardoor het draait om co-creatie.

Ook toont Cube spraakmakende exposities van internationaal en Euregionaal topdesign. Voor een van de twee openingstentoonstellingen, ‘Designing the world’, heeft Cube vijf internationaal gerenommeerde design musea – zoals het Design Museum Londen en het Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum uit New York – gevraagd om tien topstukken uit hun collectie beschikbaar te stellen. Voorwaarde was dat deze stukken human needs reflecteren, waardoor de tentoonstelling de diverse humans needs in verschillende landen en culturen laat zien. Deze tentoonstelling loopt tot september 2016.

De andere tentoonstelling, ‘Design identities’, komt voort uit een samenwerking met het Duitse Red Dot Institute, die jaarlijks designprijzen uitlooft aan baanbrekend design. Ongeveer 50 Red Dot prijswinnende objecten, uit zowel Nederland als Duitsland, zijn geselecteerd voor deze tentoonstelling die te bezoeken is tot augustus 2016.

Continium
Na ruim een jaar dicht te zijn geweest vanwege de nieuwbouw, gaat het bestaande museum Continium weer open voor publiek. In Continium draait het om het ontdekken van de wereld van wetenschap en techniek. De vaste expositie laat zien hoe beide disciplines ons dagelijks leven beïnvloeden, zowel in verleden en heden, als in de toekomst. Bezoekers ontdekken zelf hoe wetenschappelijke principes werken aan de hand van allerlei interactieve stations. Daarnaast toont Continium een uitgebreide collectie historische objecten met als thema’s Steenkolenmijnbouw, Maastrichts Glas en Aardewerk, Machines en Motoren.

Ook heeft Continium meerdere Labs waar bezoekers zelf aan de slag gaan met techniek. Naast de vaste expositie toont Continium tijdelijke exposities, zoals ‘SMARTphone!’ met daarin de geschiedenis en de toekomst van de smartphone. Tot slot presenteert het Continium in het gratis toegankelijke gedeelte de expositie ‘Out of the Dark’, die aansluit bij het Jaar van de Mijnen 2015.

De architectuur
Het prijswinnende, Rotterdamse ontwerpbureau Shift Architecture Urbanism tekende voor het ontwerp van het project. De nieuwbouw kenmerkt zich door een compositie van sterke solitaire volumes: een bol, een balk en een kubus. Door hun zuivere geometrie dienen zij als tegenwicht voor de grillige vorm en het van de stad afgekeerde karakter van het bestaande museum Continium. Een aanzienlijk deel van het 7500 m² grote nieuwbouwprogramma bevindt zich echter onder de grond. De voornaamste kwaliteit van het bestaande museum, het verdiept gelegen binnenplein, wordt namelijk doorgezet onder de gehele nieuwbouw. Zo ontstaat er een continu ondergronds landschap dat oud en nieuw met elkaar verbindt en alle faciliteiten van het gebied ontsluit. Dit is uitgevoerd in rood beton waarmee het refereert aan het mijnbouwverleden van de regio. Naast het nieuwe museumplein bevat de nieuwe ondergrondse wereld een centrale entreehal, een restaurant, een patio en twee tunnels naar Cube en Columbus.

Einde bericht