Category
Pers

Opzij: helft ziekenhuizen discrimineert single vrouwen met kinderwens

8_Cover_.indd
Opinieblad presenteert Top-25 beste ziekenhuizen met vruchtbaarheidsbehandelingen

Amsterdam – Waar moet je zijn als vanzelf zwanger worden niet lukt? Opzij onderzocht de Nederlandse ziekenhuizen, haalde unieke data over behandelingen en zwangerschapspercentages boven water en stelde een Top-25 samen. De ziekenhuizen blijken onderling nogal te verschillen in aanpak. En single vrouwen met een kinderwens kunnen bij veel ziekenhuizen niet terecht.

Opzij vroeg van de 53 ziekenhuizen met een uitgebreider behandelaanbod de meest recente gegevens op over hoe vaak vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd en hoe hoog het percentage doorgaande zwangerschappen is. Opzij heeft nu de meest recente beschikbare gegevens én maakt data openbaar die nergens anders in te zien zijn.

Top-25
Het Opzij-onderzoek leidt tot een Top-25. De top-3 bestaat uit het UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam. Deze klinieken hebben niet alleen mooie behandelresultaten; het UMC Utrecht biedt ook veel extra behandelingen aan met een eicelbank en gaat de ‘moeilijke’ patiënt niet uit de weg. MC Kinderwens heeft veel mogelijkheden op het gebied van spermadonoren en is puur gericht op vrouwen met een kinderwens. Het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te worden.

Singles buitengesloten
Het onderzoek van Opzij toont ook aan dat vrouwen met een kinderwens slechts bij de helft van de ziekenhuizen terecht kunnen. Argumenten voor ziekenhuizen om singles te weigeren, variëren. Zo voerden ziekenhuizen incidenteel het argument aan dat er ‘in house’ geen sperma opgeslagen kan worden. Vaker repten ziekenhuizen echter over andere ziekenhuizen in de buurt die meer gespecialiseerd waren in de behandeling van singles, of het feit dat het voor hen lastig te controleren is of een ‘eigen’ donor – Nederlands of uit het buitenland – aan de eisen voldoet (niet-anoniem, gezond, niet meer dan 25 kinderen verwekt).

Onderscheid in levensstijl

Het denkbeeld dat alleenstaand ouderschap slecht is voor het welzijn van het toekomstige kind, werd niet expliciet genoemd. Volgens artsen van ziekenhuizen die géén beperkingen aan alleenstaanden opleggen, speelt dit echter wel mee. Zo stelt Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: “Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden, meestal niks mankeert.”

Vruchtbaarheid
Het nieuwe issue van Opzij staat deels in het teken van vruchtbaarheid. Daarnaast telt het aankomende nummer, dat donderdag in winkels ligt, onder meer een interview met Annemarie Penn-te Strake, de nieuwe burgemeester van Maastricht.

EINDE BERICHT