Category
Pers

Veel misverstanden over medicatieveiligheid

Den Haag – Jaarlijks worden 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Tweederde van de opgenomen patiënten is ouder dan 65 jaar. De helft van deze spoedopnames bij ouderen had voorkomen kunnen worden. De apothekersorganisatie KNMP en de ouderenbond Unie KBO organiseerden op dinsdag 10 maart in Zaandam de themabijeenkomst Wijs met Medicijnen voor bewoners uit de omgeving. Het blijkt dat er nog veel misverstanden bestaan over medicatieveiligheid.

Bij het ouder worden reageert het lichaam anders op medicijnen dan vroeger. En over het algemeen neemt het medicijngebruik met de leeftijd toe. Iemand van 79 gebruikt gemiddeld 19 pillen per dag. Daardoor kan medicijngebruik op oudere leeftijd in verhouding meer problemen geven.

Misverstanden

Alle medicijnen kunnen invloed hebben op elkaar
Ook middelen die je bij de drogist of supermarkt koopt kunnen de werking van receptmedicijnen beïnvloeden. Denk hierbij aan kruidengeneesmiddelen zoals St. Janskruid en aan vitamines. Maar ook aan zelfzorgmiddelen zoals ibuprofen.

Alle medicijnen hebben bijwerkingen
Veel bijwerkingen gaan vanzelf over als het lichaam gewend is geraakt aan het nieuwe geneesmiddel. Maar sommigen blijven bestaan. Vaak is er een oplossing voor; een ander geneesmiddel, of een andere dosering of een ander tijdstip van innemen, zoals bij het eten.

Ook als een medicijn langer wordt gebruikt kan een bijwerking optreden
Medicijnen werken langer bij oude mensen dan bij jongere. Door normale ouderdomsslijtage werken bij veel oudere mensen de nieren en lever minder goed. Ze doen er langer over om het medicijn af te breken en uit het lichaam te verwijderen. Denk aan het hartmiddel digoxine, maar ook aan slaap- en kalmeringsmiddelen, plaspillen en ACE-remmers (bloeddrukverlagers).

Apotheker Mariëtte van de Lustgraaf uit Purmerend “Een oudere dame meldde ons laatst dat ze sinds een tijdje misselijk was. Ik was blij dat ze het vertelde, ik begreep al snel dat het nare gevoel in haar maagstreek een bijwerking was van het hartmiddel digoxine. Dat slikte ze al jaren in dezelfde dosis. Nu was die voor haar te hoog. We gaven haar een lagere dosering en de klachten verdwenen.”

Tips medicatieveiligheid

De KNMP en de Unie KBO hebben een aantal tips op een rij gezet om de medicatieveiligheid te verbeteren.

1. Meld de apotheker welke medicijnen zonder recept u gebruikt.
In de apotheek wordt de wisselwerking van geneesmiddelen in de gaten gehouden om te zorgen dat u geen ongewenste bijwerkingen krijgt. Dit kan alleen wanneer alle geneesmiddelen bekend zijn bij de apotheek.

2. Vraag de apotheker om een medicatieoverzicht en draag deze altijd bij u.
Dit overzicht bevat alle geneesmiddelen die u gebruikt en de doseringen hierbij. Wanneer u bij de arts langsgaat, geeft dit overzicht direct inzicht in al uw medicijnen. En mocht u onverwacht worden opgenomen in het ziekenhuis dan hebben artsen direct een actueel overzicht.

3. Laat een innameschema opstellen bij de apotheker.
Als een patiënt veel medicijnen slikt is het niet altijd makkelijk om te onthouden welke medicijnen, wanneer en in welke dosering deze gebruikt moeten worden. Bij de apotheek kan een innameschema worden gemaakt. Als er heel veel medicijnen moeten worden geslikt, is er ook nog de mogelijkheid om de medicijnen in een medicijnrol te laten opnemen, waarin de medicijnen per toedieningstijdstip zijn verpakt.

4. Stop nooit zomaar met een medicijn, overleg eerst met de arts.
De arts kijkt of er een aanpassing in de dosering nodig is. Of dat er alternatieve geneesmiddelen beschikbaar zijn waar u beter op reageert.

5. Meld de apotheker wanneer u gestopt bent met een medicijn vanwege bijwerkingen.
De apotheker zorgt ervoor dat u dit geneesmiddel niet meer krijgt, ook niet via een andere arts.

6. Is uw nierfunctie gemeten? Geef deze ook door aan de apotheker.
De apotheker zorgt in overleg met de arts ervoor dat voor een patiënt met een verslechterde nierfunctie de dosering van het geneesmiddel wordt aangepast.

7. Deel uw ervaring met de apotheker.
Als u bijwerkingen ervaart van uw medicijnen zoals bijvoorbeeld slaperigheid, sufheid, slikproblemen, diarree of verstopping, meld dit dan. De apotheker kan samen met u en de arts kan bepalen of het voorgeschreven medicijn de juiste is en of er alternatieven mogelijk zijn.

Wijs met medicijnen
De themabijeenkomst Wijs met Medicijnen is georganiseerd door KBO Zaandam in samenwerking met de landelijke ouderenbond Unie KBO en apothekersbrancheorganisatie KNMP. Met de bijeenkomst willen de organisaties de medicatieveiligheid in de regio Zaanstreek/Waterland verbeteren. Voor meer informatie over veilig medicijngebruik vraag het uw apotheker.

EINDE BERICHT