Nieuws

Ambacht in Beeld Festival vraagt aandacht voor ambachtelijk meesterschap

02 september 2022

Bezoekers steken handen uit de mouwen bij festival vol workshops, masterclasses en demonstraties

Op zaterdag 24 en zondag 25 september vindt het Ambacht in Beeld Festival plaats in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. Van diamant slijpen tot Mexicaans weven en van Japans lakwerk tot graffiti: in de grote loods delen ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en vaardigheden met het publiek. Bezoekers van alle leeftijden ervaren op het festival hoe het voelt om met eigen handen iets moois te maken.

De NDSM Loods wordt omgetoverd tot een grote openbare werkplaats, waar meer dan 90 deelnemende ambachtslieden de hele dag door workshops en masterclasses geven. Daarnaast zijn er demonstraties en exposities, er is een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich. Er is een materialenbeurs en een bioscoop met een doorlopend documentaire programma.

Directeur van het Ambacht in Beeld Festival Wendy van Wilgenburg:
“Het Ambacht in Beeld Festival draagt bij aan een nieuwe waardering van het ambacht en de beoefening ervan door het brede publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, bouwen we aan het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters. Zo willen we bijdragen aan het behoud van ambachten als immaterieel erfgoed, en het belang van het doorgeven van vakkennis benadrukken.”

Algemene informatie & programma
Locatie: NDSM Loods Amsterdam-Noord
Datum: zaterdag 24 en zondag 25 september 2022
Tijd: van 10:00 tot 18:00 uur
Entree: € 5,00 voorverkoop online, € 7,50 aan de deur
Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang

Benieuwd naar het programma? Klik hier voor een overzicht van alle workshops, masterclasses en demonstraties tijdens het festival.

Entreetickets voor het festival en kaartjes voor workshops & masterclasses
zijn vanaf 1 september 2022 online te koop, ook zijn er entreetickets verkrijgbaar aan de deur. Tijdens het festival kan je ook ter plaatse, online of bij de ticket & informatiebalie (pin only) tickets kopen voor workshops en masterclasses waar nog plek is.

Slechts 1,1% van beroepsbevolking voert een ambacht uit
Een ambacht leren is meer dan cognitieve kennis: het lichaam moet zich de kennis en vaardigheden eigen maken. En langere tijd in de leer gaan is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. De beroepsgroep van diverse specialistische vaklieden telt momenteel zo’n 80.000 mensen, dit is 1,1 % van de Nederlandse beroepsbevolking (bron: VNO-NCW). Slechts 6.600 van de 500.000 mbo-studenten volgt een specialistische vakopleiding. Denk hierbij aan opleidingen zoals orthopedische schoentechniek, pianotechniek of rietdekken. En deze vaklieden zijn hard nodig, hun arbeidsperspectief is uitstekend.

De kennis en vaardigheden van meesterambachtslieden zijn niet alleen belangrijk voor kwalitatief hoogstaande producten zoals violen, glas-in-lood ramen, geslepen diamanten en keramiek. Ook creatieve makers zoals architecten, ontwerpers en restauratoren hebben kennis van het maakproces nodig om hun vak te kunnen uitoefenen. Een nieuwe waardering voor én zichtbaarheid van het ambacht is daarom nodig om dit immaterieel erfgoed in stand te houden en de waarde ervan voor onze maatschappij te behouden.

Aandacht vanuit politiek voor ambacht en techniek      
Ook beleidsmakers en opleidingen vragen meer aandacht voor ambacht en techniek. Zo is in het coalitieakkoord (pagina 24) expliciete aandacht voor specialistisch vakmanschap en techniekhavo’s, gericht op vakopleidingen
als uurwerktechniek, natuursteen bewerken, orthopedische schoentechniek
of lijsten maken.

“Het belang dat ambachten blijven bestaan is heel groot, we moeten de kwetsbaarheid die het vakmanschap heeft weg zien te nemen. Stel je voor dat we ineens een hele generatie rietdekkers, houtbewerkers of steenbewerkers missen, terwijl je ze hard nodig hebt.” Christianne Mattijsen  – Directeur Erfgoed en Kunsten, ministerie OC.

MEER NIEUWS

09-01-2025

Buro Hebe luidt 2025 in met een nieuwe missie voor het onderwijs

Lees meer
07-01-2025

Kvik introduceert nieuw keukendesign Celleno

Lees meer
20-12-2024

Modeprotest in Kalverstraat: enorme berg van afgedankte kleding vraagt aandacht voor onnodige verspilling

Lees meer
12-12-2024

Onderzoek refurbed laat zien: groot deel van Nederlanders staat open voor refurbished kerstcadeaus

Lees meer
03-12-2024

Het jaar van Kvik: van nieuwe stijlvolle keukendesigns tot een allereerste meubelcollectie

Lees meer