Ambacht in Beeld Festival vraagt aandacht voor uitstervend vakmanschap
Bezoekers steken handen uit de mouwen bij festival vol workshops, masterclasses en activiteiten
Op zaterdag 24 en zondag 25 september vindt het Ambacht in Beeld Festival plaats in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. Van pottenbakken tot duurzaam modeontwerpen en van Japans lakwerk tot Turkse ebru: in de grote loods delen ambachtslieden hun kennis en vaardigheden met het publiek tijdens workshops, masterclasses en demonstraties. Bezoekers van alle leeftijden ervaren op het festival hoe het voelt om iets met je handen
te maken. Zo wil het festival op een interactieve manier werken aan de waardering en erkenning van ambachten en vakmeesterschap onder een breed publiek.
Tijdens deze achtste editie van het Ambacht in Beeld Festival is er naast (her)waardering van uitstervende ambachten, specifiek aandacht voor drie sociaalmaatschappelijke thema’s: urgente beroepen (zoals pianostemmers en orthopedische schoenmakers), diversiteit en duurzaamheid. Dit jaar wordt één van de thema’s diversiteit benadrukt door ambachten uit verschillende culturen, zoals hennakunst, Arabische kalligrafie en het maken van traditionele Oekraïense poppetjes. Het festival stimuleert een duurzame werkwijze door middel van spaarzaamheid met materialen, onderhoud, reparatie, recycling van materialen en het maken van bewuste keuzes in de consumptie.
Directeur van het Ambacht in Beeld Festival Wendy van Wilgenburg: “Het Ambacht in Beeld Festival draagt bij aan een nieuwe waardering van
het ambacht en de beoefening ervan door het brede publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, bouwen we aan het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters.
Zo willen we bijdragen aan het behoud van ambachten als immaterieel erfgoed, en het belang van het doorgeven van vakkennis benadrukken.”
Algemene informatie & programma
Naast workshops en masterclasses is er een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Er is een bioscoop met een doorlopend documentaireprogramma en een materialenbeurs. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich.
Locatie: NDSM Loods Amsterdam-Noord
Datum: zaterdag 24 en zondag 25 september 2022 van 10:00 tot 18:00 uur
Entree: € 7,50 aan de deur, € 5,00 voorverkoop online (voorverkoop start 1 september)
Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang
Benieuwd naar het programma? Klik hier voor een voorproefje van de workshops, masterclasses en demonstraties tijdens het festival.
Aandacht voor uitstervende én urgente beroepen
Een ambacht eigen maken is meer dan cognitieve kennis: het lichaam moet zich de kennis en vaardigheden eigen maken. En dit kost tijd. Jarenlang in de leer gaan is tegenwoordig niet meer gebruikelijk, dat terwijl er wel
veel vraag is naar ambachtslieden als pianotechnici en orthopedische schoenmakers. Het maatschappelijk belang van ambachtelijke vakkennis
is groot. De beroepsgroep van diverse specialistische vaklieden telt momenteel zo’n 80.000 mensen, dit is 1,1 % van de beroepsbevolking.
In het specialistisch MBO studeren slechts 6600 studenten. De kennis
en vaardigheden van meester-ambachtslieden zijn niet alleen belangrijk voor kwalitatief hoogstaande producten zoals violen, glas-in-lood ramen, geslepen diamanten en keramiek. Ook creatieve makers zoals architecten, designers en restauratoren hebben de kennis van het maakproces nodig om hun vak te kunnen uitoefenen. Een nieuwe waardering voor én zichtbaarheid van het ambacht is daarom nodig om dit immaterieel erfgoed in stand te houden en de waarde ervan voor onze maatschappij te behouden.
Ook beleidsmakers en opleidingen vragen meer aandacht voor ambacht en techniek. Zo is in het coalitieakkoord expliciete aandacht voor specialistisch vakmanschap en techniekhavo’s, gericht op vakopleidingen als uurwerktechniek, natuursteen bewerken, orthopedische schoentechniek
of lijsten maken.
“Het belang dat ambachten blijven bestaan is heel groot, we moeten de kwetsbaarheid die het vakmanschap heeft weg zien te nemen. Stel je
voor dat we ineens een hele generatie rietdekkers, houtbewerkers of steenbewerkers missen, terwijl je ze hard nodig hebt.” Christianne Mattijsen – Directeur Erfgoed en Kunsten, ministerie OC.