Eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundige keuringen
Stichting keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ en de Consumentenbond stellen samen voorwaarden op
De Consumentenbond en de Stichting NKBK, de uitgever van het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’, hebben voor het eerst gezamenlijk Algemene Consumentenvoorwaarden opgesteld voor bouwkundig keurders. Hierin staat in heldere, begrijpelijke taal beschreven wat de regels zijn voor de uitvoering van een bouwkundige keuring en aan welke afspraken zowel de keurder als de consument zich dient te houden. Zo krijgen consumenten een duidelijk inzicht in de voorwaarden waaraan een betrouwbare bouwkundig keuring hoort te voldoen.
Uitgangspunt: een juist beeld van de bouwkundige staat van de woning
Uitgangspunt van deze eerste Algemene Consumentenvoorwaarden voor bouwkundig keurders, die vanaf heden van toepassing zijn, is dat het keuringsbedrijf al het redelijke moet doen om de huizenkoper een juist beeld te geven van de bouwkundige staat van de woning vóórdat de aankoop plaatsvindt. Mocht hier onduidelijkheid over ontstaan, dan kunnen consument en bouwkundig keurder altijd terugvallen op de Algemene Consumentenvoorwaarden, die zonder moeilijke vaktermen en juridisch jargon zijn opgesteld.
Bij het uitvoeren van een bouwkundige keuring wordt nu nog te vaak gebruik gemaakt van eenzijdig opgestelde voorwaarden, waardoor bij consumenten misverstanden kunnen ontstaan over de taken van een keurder. In de verhitte woningmarkt lopen huizenkopers bovendien het risico een gejaagde keuze te maken. Het is dus van belang dat eventuele gebreken aan het licht komen vóór de koop van de woning plaatsvindt. De bouwkundig keurder geeft inzicht in onderhoudskosten op korte en langere termijn. “De consument is gebaat bij goede voorwaarden waaronder de keuring wordt verricht”, aldus Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. “Met de Algemene Consumentenvoorwaarden van ‘Vakkundig gekeurd’ zijn consumenten verzekerd van heldere, begrijpelijke afspraken voor de uitvoering van de bouwkundige keuring.”
Toetsing van de voorwaarden door de Consumentenbond
Bouwkundige keuringen zijn sterk in opkomst doordat dit type keuring sinds februari dit jaar een vast onderdeel is van de ontbindende voorwaarden van het branchebreed gebruikte koopcontract voor woningen. Consumenten moeten er wel van op aan kunnen dat de keuring wordt uitgevoerd door een vakman. Vanwege de wildgroei in het aantal bouwkundig keurders was er vanuit de branche al enige tijd vraag naar meer kwaliteitsbewaking en marktregulering. Daarom lanceerde de Stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders (Stichting NKBK) begin 2018 het Keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’. Landelijk wordt inmiddels meer dan de helft van alle keuringen uitgevoerd door een keuringsbedrijf dat het keurmerk ‘Vakkundig gekeurd’ draagt.
“We hebben ervoor gekozen de voorwaarden ook door de belangrijkste consumentenorganisatie van Nederland, de Consumentenbond, te laten toetsen. Met deze tweezijdige acceptatie weet de consument nu zeker dat de dienstverlening plaatsvindt onder de juiste voorwaarden”, zegt Roland Knoester, algemeen directeur van beroepsvereniging Vastgoedpro, de initiatiefnemer van Stichting NKBK. Wanneer er toch een conflict ontstaat, kunnen consument en keurder bovendien een beroep doen op de onafhankelijke Geschillencommissie die binnenkort officieel geïnstalleerd wordt.
Een bouwkundige keuring kan de huizenkoper behoeden voor een flinke financiële tegenvaller met grote gevolgen. “Het initiatief om met een onafhankelijk keurmerk zonder winstdoeleinden de branche voor bouwkundig keurders te reguleren was hard nodig”, zegt directeur Willem Verstraete van Woningschouw, deelnemer aan het keurmerk vanaf de start. “Doordat de Consumentenbond de Algemene Consumentenvoorwaarden ondersteunt, biedt het keurmerk voor de huizenkoper nog meer vertrouwen.”
Over Vakkundig Gekeurd
Vakkundig gekeurd is het keurmerk dat erkende en aangesloten bouwkundige keuringsbedrijven mogen voeren. Deze bedrijven zijn aangesloten bij de Stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders (Stichting NKBK). Alleen keuringsbedrijven die aan de toetsingsvoorwaarden voldoen (bij toetreden en tussentijdse controle), komen in aanmerking voor het keurmerk. Onafhankelijk geschillenrecht biedt consumenten de zekerheid dat een klacht over een betaling of een verleende dienst correct en onafhankelijk wordt beoordeeld. Op de website www.vakkundiggekeurd.nl kunnen huizenkopers aangesloten keuringsbedrijven vinden.